Foto: REUTERS/Vladislav Culiomza, Andrei Bordeianu / Panthermedia / Profimedia, AP Photo/Vadim Ghirda

U Moldaviji se danas održava samit Evropske političke zajednice, kom prisustvuje oko 50 lidera iz raznih delova sveta. Među njima su srpski predsednik Aleksandar Vučić i njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski, što je prvi put da će njih dvojica biti na istom mestu od početka rata u Ukrajini. Mesto na kom se samit održava je zamak Mimi, na simboličnoj lokaciji - 20 km od Ukrajine, 8 km od ruske enklave Pridnjestrovlja. Pored toga, srpski predsednik će učestvovati na samitu koji sam po sebi predstavlja poruku za Vladimira Putina, imajući u vidu da se održava u Moldaviji koja očajnički pokušava da se približi Evropskoj uniji, kao i da je glavna tema bezbednost sveta zbog rata u Ukrajini.

Vučićevo prisustvo na samitu bilo je najavljeno, ali neizvesno zbog aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji. Ipak, on je jutros na svom Instagram profilu objavio da se nalazi na putu za Moldaviju, a potom i da je stigao i sastao se sa predsednicom te zemlje Majom Sandu.

„Očekujem svakako ne lake sastanke. Važno je da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost, a Srbija će nastaviti sa svojom ozbiljnom politikom koja se od početka za to zalaže u celom regionu. Na sastancima sa predsednikom Makronom i kancelarom Šolcom, kao i sa svim drugim sagovornicima, razgovaraću o razvoju situacije na Kosovu i Metohije i o pokušajima da se urazume oni koji dovode do stalne destabilizacije, jer je ovo ozbiljan problem koji ne može lako da se reši. Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti da deeskaliramo ovu situaciju i da sačuvamo mir, koji nam je svima potreban“, poručio je on.

Ubrzo nakon toga, a pre početka zvaničnog dela samita, Vučić je objavio da neformalno razgovara sa regionalnim liderima poput članice Predsedništva BiH Željke Cvijanović, premijera Albanije Edija Rame, Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, ali i austrijskim premijerom Karlom Nehamerom i predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu.

Neočekivani dolazak Zelenskog

Iako nije bilo najavljeno, na samitu se pojavio i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji se takođe sastao sa Majom Sandu, a učestvovaće i na zvaničnom delu samita.

Foto: AP Photo/Andreea Alexandru

Zelenski je kratko rekao da se nada da će Ukrajina uskoro postati članica NATO, jer su za to stvoreni svi uslovi, kao i da ceni podršku Moldavije – zemlje koja se takođe bori protiv agresivnih postupaka Rusije.

Upravo u toj rečenici krije se značaj ovog samita.

Poruka Rusiji

Naime, on je organizovan baš u Moldaviji kako bi se poslala jasna poruka Kremlju da ta zemlja želi da bude deo „evropske porodice“, a ne Rusije, što određeni elementi u Moldaviji pokušavaju da izvedu.

Pored toga, lokacija na kojoj se održava je zamak Mimi, pozicioniran na 20 kilometara udaljenosti od Ukrajine, a samo osam od Pridnjestrovlja – dela Moldavije u kom živi mahom rusko stanovništvo i koji pokušava da se otcepi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Upravo tamo sada je otišao srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji već duže od godinu dana odbija da uvede sankcije Rusiji, zbog čega Srbija trpi pritisak međunarodne zajednice.

Nepoznato je da li je Vučić znao da će i Zelenski prisustvovati ovom samitu, kao i da li će se oni sastati na marginama samita, ali je izvesno da će obojica biti na velikom sastanku svih 50 lidera, među kojima je i presednica Kosova Vjosa Osmani.

BONUS VIDEO Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare