Foto: Antonio Ahel/ATAImages, EPA-EFE/LOUISE DELMOTTE, Shutterstock

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić po prvi put od početka rata u Ukrajini naći će se na istom mestu - na samitu Evropske političke zajednice koji se održava u zamku Mimi, u mestu Bulboaki u istočnoj Moldaviji. Iako nije najavljeno da dvojica lidera razgovarati na marginama ovog skupa, očekuje se da će prisustvovati istom sastanku u okviru samita, pa se postavlja pitanje da li će se u nekom trenutku dovesti u pitanje to što Srbija još uvek nije uvela sankcije Rusiji, uprkos neprestanim apelima Zapada.

Predsednik Srbije je najavio dolazak u Moldaviju fotografijom iz aviona koju je objavio na svom Instagram profilu, dok je Zelenski u grad koji se nalazi na svega 20 kilometara od granice sa Ukrajinom došao potpuno neočekivano.

Naime, njegovo ime se ne nalazi na zvaničnom spisku lidera koji dolaze.

Njega je dočekala predsednica Moldavije Maja Sandu, koja je i domaćin samita.

Zelenski nije davao nikakve izjave za medije, a potom su Sandu i Zelenski otišli na sastanak.

Vučić: Ne očekujem lake sastanke

Po sletanju u Moldaviju, predsednik Srbije objavio je na svom Instagramu nalogu da će se sastati sa francuskim predsednikom Makronom i nemačkim kancelarom Šolcom.

„Očekujem svakako ne lake sastanke. Važno je da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost, a Srbija će nastaviti sa svojom ozbiljnom politikom koja se od početka za to zalaže u celom regionu. Na sastancima sa predsednikom Makronom i kancelarom Šolcom, kao i sa svim drugim sagovornicima, razgovaraću o razvoju situacije na Kosovu i Metohije i o pokušajima da se urazume oni koji dovode do stalne destabilizacije, jer je ovo ozbiljan problem koji ne može lako da se reši.

Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti da deeskaliramo ovu situaciju i da sačuvamo mir, koji nam je svima potreban“, poručio je on.

Inače, zamak Mimi, osim što se nalazi u blizini Ukrajine, samo osam kilometara je udaljen i od Pridnjestrovlja – regiona otcepljenog od Moldavije, a lojalnog Rusiji.

Pročitajte još:

Pored Vučića i Zelenskog, u istočnu Moldaviju stiže oko 50 lidera i visokih zvaničnika, a štitiće ih privremena protivvazdušna odbrana o kojoj će se starati britanski, francuski i rumunski vojnici.

Podsetimo, Srbija je od početka rata u Ukrajini zauzela „neutralan stav“ i odbija da uvede sankcije Rusiji, čime direktno odbija i da uskladi svoju spoljnu politiku sa agendom Evropdske unije.

BONUS VIDEO Nikola Kojo: On (Vučić) mora da ode, ovo više nije život, ovo je jedno životarenje VIDEO