Foto:ANATOLY MALTSEV/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/EPA-EFE

Više od 70 Ruskinja, čiji su muževi poslati da ratuju u Ukrajinu, pešice je došlo do prve linije fronta, kako bi ih pronašle i "vratile kući".

One su došle iz Belgoroda u Rusiji u okupiranu oblast Luganska u potrazi za svojim supružnicima.

Neke od žena su stigle do muškaraca – koji su se povukli sa linije fronta – i suočile se sa komandantima koji su do sada odbijali da im dozvole da napuste ratnu zonu.

Žene iz Kurskog regiona, koje su hodale više od sedam dana, optužuju starešine vojske da su ih napustili – zbog toga što ih je preživelo samo 30 od 200, koliko ih je poslato.

„Nećemo ih ostaviti. Vratite nam muževe, više vam ne verujemo“, čuje se na jednom od snimaka kako žena govori oficiru.

Žene su se žalile vojnim tužiocima na to kako je jedan komandant po imenu Samvel Jurijevič vojnicima „vezao ruke i noge, prislonio im oružje na glavu, terajući ih da idu u borbu, nazivajući ih kukavicama“.

Rekli su i da su na muškarce pucali iz sopstvenog oružja, jer ruska armija nije imala šta da im da.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Inače, tokom poslednjih dana došlo je do dramatičnog porasta broja žena koje protestuju zbog rata. Neke od njih su se bezuspešno žalile i ruskom vojnom tužilaštvu.

Razlog njihove pobune jeste užas koji njihovi muževi proživljavaju na frontu. Jedna od njih, Ana rekla je za Dejli Mejl da su njen muž i njegovi prijatelji bili prinuđeni da se skrivaju ispod leševa drugih vojnika, da ih ne bi pronašli.

„Bilo je tu mnogo ranjenika, išli su kroz šumu noseći ranjenike“, rekla je ona.

Među ženama koje su došle do linije fronta je i Svetlana Gorbatenko, koja je trudna, i za koju je ovako loše vreme predstavljalo izuzetan napor.

Pročitajte još:

„Skoro da sam se potpuno zaledila, ali nećemo odustati“, rekla je Gorbatenko.

Za sada nije poznato da li će komadanti uslišiti njihove molbe i pustiti ih da se vrate kući.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar