Eritreja Etiopija rat
Eritrejske snage se povlače iz Tigraja u Etiopiji Foto:REUTERS/Baz Ratner

Eritrejske snage počele su da se povlače iz regije Tigraj u severnoj Etiopiji, saopštilo je etiopsko Ministarstvo spoljnih poslova, nakon sve više izveštaja koji Eritrejce krive za kršenje ljudskih prava, uključujući silovanje, pljačku i ubistva civila, javlja Rojters.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Eritrejske trupe koje su prešle granicu kada ih je provocirao Narodni oslobodilački front Tigraja sada su počele da se evakuišu, a Etiopske nacionalne odbrambene snage preuzele su čuvanje nacionalne granice“, navodi se u saopštenju etiopskog ministarstva inostranih poslova.

SAD, Nemačka, Francuska i druge zemlje G7 pozvale su u petak na brzo, bezuslovno i transparentno povlačenje eritrejskih vojnika, praćeno političkim procesom prihvatljivim za sve Etiopljane.

Premijer Etiopije Abij Ahmed je 23. marta priznao njihovo prisustvo. Eritreja još uvek nije priznala da su njeni vojnici u Etiopiji i negira odgovornost za tamošnje zloupotrebe sile.

Etiopija je u novembru poslala svoje trupe u Tigraj da se bore protiv TPLF-a, tadašnje regionalne vladajuće stranke, koja je napala vojne baze u regionu.

Krajem novembra, TPLF se povukao iz regionalne prestonice Mekele i etiopska vlada je proglasila pobedu.

Struja i telefonske veze sa Tigrajem u prekidu su tokom poslednja četiri dana, što otežava verifikaciju povlačenja Eritreje, navodi agencija.

Hiljade ljudi je ubijeno u sukobu, stotine hiljada je proterano iz svojih domova, a u regionu vlada nestašica hrane, vode i lekova.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar