Foto:GOV.ME/B.Ćupić

Vlada Crne Gore je na večerašnjoj sednici naložila Ministarstvu vanjskih poslova da pošalje predlagačima amandmane na rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici, saznaje portal Dana u Vladi Crne Gore.

Predlagači Rezolucije su Nemačka i Ruanda, prenosi crnogorski portal Dan.

Podsetimo, premijer MIlojko Spajić je pre dva dana rekao da će Crna Gora glasati u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija (UN) za rezoluciju o Srebrenici.

„Mi ćemo glasati za tu, ali i sve rezolucije koje osuđuju genocid. Mi smo sto posto usaglašeni sa spoljnom politikom Evropske unije (EU) „, poručio je Spajić.

Rezoluciju su predložile Nemačka i Ruanda, a u njoj je navedeno da se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Spajić je kazao da će Crna Gora predati dva amandmana na rezoluciju u kojima se navodi da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini.

Prema njegovim rečima drugi amandman se odnosi na nepovredivost Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini (BiH).

Spajić je rekao i da imaju veliko razumevanje za stav Srbije, ali i za stav BiH, te da po tom pitanju ne žele da Crna Gora staje na stranu bilo koje države u regionu.

Spajić je kazao i da su „amandmani odlični jer pokazuju pravu nameru svih“. On je saopštio i da su svi međunarodni partneri Crne Gore podržali amndmane Vlade čak, kako je rekao, i BiH.

Podsetimo, u prvom amandmanu se ističe da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj zajednici u celini dok se drugi odnosi na nepovredivost Dejtonskog mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini.

Ovim predlozima Vlade se sprečava potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu pravnih i političkih reperkusija i onemogućava narativ i namera da se jedan narod proglasi genocidnim.

Uz to se, kako navode, dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar