Foto:profimedia.rs

Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama potvrđuje navode o kojima se nedeljama šuška - da u ruskoj vojsci vlada potupno rasulo. Naime, jedan od vojnika zabeležio je pobunu ruskih snaga u kasarni u Uljanovsku, koja je izbila nakon što je više od 100 mobilisanih Rusa odbilo da bude poslato na liniju fronta da se bore protiv Ukrajine.

Trupe su navodno revoltirane jer zvaničnici Vladimira Putina nisu platili obećanih 4.920 evra njihovim porodicama u osiromašenom regionu Čuvašije.

Na snimku se vidi kako ženska osoba obučena u vojnu uniformu koja ulazi u raspravu sa besnim vojnicima.

„Momci, nisam vam obećala 300.000 rubalja (4.920 evra)“, govori im ona.

Međutim, vojnici joj odgovaraju da je jasno da su prevareni, pitaju ko je kriv za to i zašto se nalaze tamo.

Jedan od pobunjenih vojnika je rekao da došao sam ovde iz Moskve, jer smatra da je dužan domovini.

„Predsednik se obratio svima nama. Kada sam došao u kancelariju, vojni komesar mi je rekao: Čim stignete, biće jednokratna isplata od 300.000 rubalja (4.920 evra) u roku od dva, tri dana“, ispričao je vojnik.

Dodao je da novac namenjen porodicama u siromašnom regionu Čuvašije, nikada nije video.

Na sve ovo, vojna službenica im kaže da je obećanje avansa bilo u nacrtu zakona i da nije ratifikovano.

Foto:profimedia.rs

Drugi snimak prikazuje ono što se čini kao isti vojnici koji izlaze na ulice tokom noći i uzvikuju slogane.

U međuvremenu se pojavilo i pismo u kojem muškarci tvrde da im nije plaćena druga cifra.

„Naša država je odbila da nam plati sumu od 2.200 evra (195.000 rubalja) koje nam je obećao predsednik Putin. Zašto bismo onda ratovali za ovu državu, ostavljajući naše porodice bez podrške? Odbijamo da učestvujemo u specijalnoj vojnoj operaciji i tražićemo pravdu sve dok nam se ne isplati novac koji je obećala naša vlada na čelu sa predsednikom Ruske Federacije“, navodi se u pismu.

Inače, prema pisanju Dejli Mejla, ovo nije prva pobuna u ovoj vojnoj kasarni.

Pročitajte još:

Vojni oficiri pokušavaju duže vreme bezuspešno da umire besne regrute koji se nalaze na obuci u Uljanovsku, nakon koje bi trebalo da budu upućeni na front.

Generalštab Ukrajine ranije je saopštio da ruske privatne vojne kompanije regrutuju zatvorenike iz zatvora u gradu da se bore u ratu. Kritičari kažu da Moskva šalje ljude kao topovsko meso na front, dok su hiljade navodno namamljene obećanjima da će dobiti daleko više novca od njihovih uobičajenih plata.