Foto: Tanjug/Dan Kitwood/Pool via AP

Velika Britanija i EU postigli su danas sporazum o protokolu za Severnu Irsku.

Riši Sunak, britanski premijer, potpisao je sporazum sa EU o okončanju spora oko protokola Severne Irske nakon Bregzita.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Vindzoru, premijer je rekao: „Sada smo napravili odlučujući iskorak. Zajedno smo promenili prvobitni protokol i danas najavljujemo novi Vindzorski okvir“, rekao je on.

On je rekao da će sporazum pomoći u obnavljanju ranije zategnutih odnosa sa EU i otići mnogo dalje nego što se ranije mislilo da bi se popravio „demokratski deficit“ dajući ministrima iz Stormonta direktnu reč u zakonima EU koji se primenjuju na Severnu Irsku. „Ovo je početak novog poglavlja u vezi“, rekao je on, prenosi Gardijan.

Foto: Tanjug/Dan Kitwood/Pool via AP

On je rekao da sporazum „rešava probleme“ sa kojima se potrošači suočavaju i pomaže da se garantuje budućnost mira i stabilnosti.

Ujedinjeno Kraljevstvo i EU bi to isporučile kroz „tri glavna koraka“ uklanjanjem carinskog papira za potrošače, dugoročnim garantovanjem medicinskih zaliha i novom „pauzom u Stormontu“ koja bi ministrima skupštine omogućila da se izjasne o zakonima EU, omogućavajući im da „zaustave njihovu primenu ” u Severnoj Irskoj.

Fon der Lajen je rekla da je sa „velikim osećajem zadovoljstva“ stajala zajedno sa EU.

Smatra se da EU ima dodatne kompromise kako bi postigla dogovor za koji ona veruje da će zadovoljiti sve zajednice, uključujući Demokratsku unionističku partiju, u „novom poglavlju“ za sve.

„Iznad svega, morali smo da saslušamo zabrinutost naroda Severne Irske“, rekla je ona.

Foto: Tanjug/Dan Kitwood/Pool via AP

Sporazum je kulminacija četvoromesečnih intenzivnih pregovora koje je na strani Ujedinjenog Kraljevstva vodio Sunak zajedno sa Džejmsom Kleverlijem, ministrom spoljnih poslova, i sekretarom Severne Irske Krisom Hiton-Harisom.

Dogovor bi trebalo da iznesu premijer i Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, u ponedeljak popodne.

PROČITAJTE JOŠ:

U središtu revidiranog pakta su tri glavna pitanja: fizička kontrola i provera trgovine sa Severnom Irskom iz ostatka UK, uloga Evropskog suda pravde i primena prava EU i mesto Severne Irske u unutrašnjem tržištu Velike Britanije.

Podrazumeva se da će većina kontrola i provera nestati na robi namenjenoj da ostane u Severnoj Irskoj i da će biti uklonjena uloga Evropskog suda pravde kao krajnjeg arbitra u sporovima.

Foto: Tanjug/Dan Kitwood/Pool via AP

EU više neće imati pravo da automatski pokreće prekršajne postupke, a ministri iz Stormonta će imati uvid u nove zakone EU kako budu izrađeni.

Ovo se zasniva na predlogu o odnosima Norveške sa EU koji je dao bivši sekretar Severne Irske Peter Hain i može omogućiti EU da ne primenjuje nove zakone u Severnoj Irskoj ako se protive predstavnici Stormonta.

BONUS VIDEO: Bajden došao u Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar