Vaseljenski patrijarh Vartolomej
Vaseljenski patrijarh Vartolomej Foto:EPA-EFE/SEDAT SUNA

Na Svetom Sinodu sazvanom danas, pod predsedavanjem njegove svetosti patrijarha vaseljenskog Vartolomeja I, detaljno se raspravljalo o crkvenom pitanju Skoplja, te je patrijarh priznao naziv Makedonske pravoslavne crkve kao "Ohridska arhiepiskopija", i naglasio da se nada daljem napretku ovog crkvenog entiteta.

Patrijarh se zahvalio narodu i sveštenim licima koji su pod arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom Valjevskim, koji je, kako je rekao „njegov pravoslavni brat koji mu je lečio rane“, navodi se u zvaničnom saopštenju Kancelarije Svetog Sinoda vaseljenske patrijaršije.

Takođe, priznao je naziv ove crkve kao „Ohridska arhiepiskopija“, što znači da je područje njene jurisdikcije samo u granicama države Severne Makedonije.

Patrijarh je naglasio kako iz upotrebe isključuje termin „makedonska crkva“, kao i sve izvedenice reči „Makedonija“.

Vaseljenska patrijaršija i dalje je zainteresovana za napredak crkvenog entiteta u Ohridu, kao i za napredak i poboljšanje odnosa između ove dve pravoslavne crkve, kao što je to činio kroz vekove.

Podsećamo, u vezi sa statusom Makedonske crkve vodio se višedecenijski spor jer joj nije priznata autokefalnost ni posle više od pola veka od kako se odvojila od Srpske pravoslavne crkve. Ohridska patrijaršija je, naime, jednostrano proglasila autokefalnost 1967. godine, ali druge kanonske crkve tu odluku nikada nisu priznale.

Sabor SPC smatrao je da je potreban dijalog, ali nije menjao stav da je rešenje problema na „autentično kanonskoj osnovi“, što u praksi znači da autokefalnost može odobriti samo „majka crkva“, u ovom slučaju SPC. Makedonska crkva ipak je smatrala da odluku donosi carigradski vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Posle ukrajinskog presedana, odnosno odluke vaseljenskog patrijarha sa sedištem u Istanbulu koji je odobrio autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve u januaru 2019. godine, a koja se odvojila od Ruske uprkos njenom protivljenju, otvorilo se pitanje da li će doći do dijaloga i razrešenja problema nezavisnosti Makedonske pravoslavne crkve.

****

BONUS VIDEO Koji porez plaća Crkva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram