Foto:profimedia.rs

O borcima paravojne formacije Vagner i njihovom učešću na brojnim ratištima u Africi, na Bliskom istoku i u Ukrajini, priča se već nekoliko godina unazad. Nazivali su ih "psi rata" ruskog predsednika Vladimira Putina, a o njihovoj brutalnosti i zločinima kruže jezive glasine. Njihov lider Jevgenij Prigožin je pričao hvalospeve o svojim borcima kada je sukob u Ukrajini u pitanju, često ih stavljajući ispred regularne ruske vojske. Međutim, Vagner nije jedina paravojna formacija koja se bori u Ukrajini. Ima ih više, a jedna se smatra glavnim rivalom Vagnera jer iza nje stoji niko drugi do čovek koji je trn u oku Prigožinu - ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Patriot je ruska privatna vojna i bezbednosna kompanija (PMC), koja je u direktnoj konkurenciji sa Vagner grupom Jevgenija Prigožina i koju je Rusija angažovala u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Patriot deluje u bliskoj saradnji sa ruskim Ministarstvom odbrane (MO) i Vojnom obaveštajnom službom (GRU). Veruje se da ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i Ministarstvo odbrane Rusije imaju snažan uticaj i kontrolu nad ovom paravojnom formacijom.

Foto: Press service of Prigozhin / UPI / Profimedia, Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia, Egor ALEEV / AFP / Profimedia, MAXIM SHIPENKOV, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vojnici sa iskustvom, velike plate

Za razliku od Vagner grupe, Patriot se pri regrutaciji više fokusira na iskusne vojnike sa borbenim iskustvom. Plaćenici su takođe bolje opremljeni i obučeni. Prema pisanju medija, članovi Patriota primaju mesečnu platu od 6.300 do 15.800 američkih dolara. Međutim, oni navodno ne primaju penzije ili naknade za povrede.

Patriot je ruski vojni odgovor na „rastuću popularnost i pregovaračku moć“ Vagera, „pionira čitavog najamničkog pokreta“.

U jeku ruske invazije na Ukrajinu od 2022. godine, veruje se da Rusija raspoređuje plaćeničku grupu Patriot, kao i grupu Vagner, u Donbasu. Portparol Oružanih snaga Ukrajine izvestio je da su vojnici ove formacije primećeni tokom bitke kod Vuledara.

Sergij Čerevatij, portparol Istočne grupacije Oružanih snaga Ukrajine, rekao je ukrajinskim medijima u februaru ove godine: „Naročito, u oblasti Stepne na frontu Vuhledar, primetili smo da se pored Vagnerovog PMC pojavio PMC Patriota, povezan sa aktuelnim ruskim ministrom odbrane Šojguom. Očigledno, oni podižu sve borbene sposobnosti da bi postigli barem neke rezultate.”

Foto:Tanjug/AP Photo

Prema njihovim izvorima, PMC Vagner i Patriot nisu bili zajedno raspoređeni na istim frontovima.

„Nadograđena verzija Vagner grupe“

Ovakav razvoj događaja dolazi nakon meseci oštrih kritika koje je ruskom Ministarstvu odbrane upućivao Jevgenij Prigožin, osnivač Vagnerove paravojne formacije. Drastičnim povećanjem veličine svojih snaga sa 5.000, uglavnom bivših pripadnika vojske, na više od 30.000, Prigožin je uspeo da pokrene sopstvene ofanzive nezavisno od ruske vojne podrške.

Ovo samopouzdanje inspirisalo je i njegovo izazivanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na borbu za Bahmut.

Što se tiče PMC Patriot, prema pisanju pojedinih medija, „to je nadograđena verzija Vagner grupe“.

Foto: Roman ROMOKHOV / AFP / Profimedia

„Svi njeni članovi su vojni profesionalci koji, po svemu sudeći, još uvek služe u Snagama za specijalne operacije ili u Glavnoj upravi Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije (ranije GRU). Članovi Patriota dobijaju veće plate“.

PMC Patriot je direktno povezan sa ruskim ministrom odbrane Šojguom koji je navodno organizovao grupu. Dok izveštaji o PMC-u Patriot kruže od 2020. godine, a neki čak i od 2018. godine, sposobnosti grupe su znatno povećane od početka ruske invazije na Ukrajinu kada je ruska vlada navodno otvorila mnogo više fondova i novca za paravojne formacije.

Prema ovom izveštaju, postoji otprilike jedanaest privatnih vojnih formacija koje rade van granica Rusije uz podršku vojske.

PROČITAJTE JOŠ:

Na kojim ratištima se bore borci Patriota?

Prema više medijskih izveštaja, pripadnici Patriota su aktivni u Siriji od proleća 2018. godine. Za razliku od Vagnerove grupe, za plaćenike Patriota se kaže da su aktivniji u ličnoj zaštiti.

Nakon učešća Ujedinjenih Arapskih Emirata u građanskom ratu u Jemenu, UAE su se okrenuli nezapadnim izvorima protiv Muslimanske braće Jemena koju podržavaju Turska i Katar. UAE su angažovali Patriot da podrži jemenske separatističke snage.

Rusija Ukrajina rat, Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin, Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Emergency Situations Ministry via AP/Tanjug/Prigozhin Press Service via AP/Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Patriot se prijavio i kao privatna kompanija za obezbeđenje da zaštiti rudnike zlata u Centralnoafričkoj Republici. Međutim, ugovor je dodeljen Vagner grupi.

Prema televizijskoj stanici Dožd, plaćenička grupa je takođe bila umešana u ubistvo tri novinara koji su istraživali tajne isporuke ruskog oružja toj afričkoj zemlji.

BONUS VIDEO: Kako se sve tumači akcija Vagnera u subotu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar