Foto: Roman ROMOKHOV / AFP / Denis ROMANOV / AFP / Pool /Wagner Group / Zuma Press / east2west news / WillWest News / Profimedia/EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA-EFE/STRINGER

Lider ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin, koji je od početka rata u Ukrajini slovio za udarnu pesnicu predsednika Rusije Vladimira Putina, tačno 16 meseci nakon početka invazije učinio je nezamislivo i svoje trupe sa fronta preusmerio ka Moskvi. Sve ono što je potom usledilo predstavlja ozbiljan šamar za Kremlj i rusko ministarstvo odbrane koje je osramoćeno pred čitavim svetom. Cenu toga platiće borci Vagnera, koji pred sobom trenutno imaju tri, prilično neizvesne, opcije, kao i sam Prigožin.

Naime, Putin je tokom svog prvog obraćanja nakon oružane pobune u subotu 24. juna, javnost obavestio o tome da pripadnici Vagnera imaju nekoliko opcija.

Kao prvo, ponudio im je opciju da odu u Belorusiju.

Foto: Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia; EPA-EFE/IGOR KOVALENKO; Shutterstock

Ova opcija je donekle i najpovoljnija, budući da će i sam Prigožin živeti u Belorusiji.

Naime, on je ovu opciju prihvatio nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, koji je usledio nakon što je postalo očigledno da bi situacija sa pobunom mogla da eskalira u građanski rat. U trenutku kada je lider Belorusije preuzeo pregovaračku ulogu i ponudio Progožinu utočište, snage Vagnera su uveliko preuzele kontrolu nad Rostovom i Voronježom, i nalazile se na 200 kilometara od Moskve.

Inače, veruje se da je šef Vagnera već u utorak ujutru stigao u Minsk, što pokazuju podaci sa Flight Radara.

Podaci pokazuju da je mlaznjak koji navodno pripada Prigožinu s registracijskim brojem RA-02795 sleteo u avio bazu Mačulišči u blizini Minska u 7:40.

Još jedan avion je istog jutra stigao iz Rusije – poslovni mlaznjak BAe 125-800B s registracijskom oznakom RA-02878 . Ovaj avion je poleteo iz Sankt-Peterburga i sleteo u avio bazu Mačulišči u 7:58.

Ko je tačno vlasnik ovog aviona nije sasvim poznato. Međutim, brod RA-02795 je pod američkim sankcijama od 2019. godine zbog veza sa Jevgenijem Prigožinom. O činjenici da ovaj avion koristi lično Prigožin i članovi njegove porodice izvestili su Novaja gazeta i OCCRP.

To direktno implicira i da će Vagner, koji broji oko 25.000 članova, nastaviti da postoji u Belorusiji, te da će njegovi borci nastavljati da primaju svoje prilično visoke plate. Ipak, sudbina samog Prigožina, sem boravka u Belorusiji, prilično je nepoznata i praktično niko o tome zasad ne želi da razgovara.

Foto: Shutterstock, Press service of Prigozhin / UPI / Profimedia

Prelazak u redove zvanične vojske

Druga opcija, koju je naveo Putin, jeste da se borci Vagnera priklone zvaničnoj ruskoj vojsci.

„Zahvaljujem se Vagnerovim vojnicima i komandantima koji nisu prolivali krv – možete potpisati ugovor sa Ministarstvom odbrane ili se preseliti u Belorusiju“, rekao je on.

Ova opcija, iako lošija od prve, je povoljna po neke Vagnerovce budući da oni dobro poznaju teren na ukrajinskom frontu.

Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Tanjug/AP Photo/Libkos/Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Međutim, ovde postoji jedan problem – upravo je ovaj ugovor bio okidač za pokretanje pobune. Naime, Prigožin je imao rok da do prvog jula potpiše ugovor direktno sa ministarstvom odbrane i integriše svoje borce u redove zvanične ruske vojske.

Iza tog predloga stajao je upravo ministar odbrane Sergej Šojgu – sa kojim je Prigožin u direktnom sukobu od početka invazije na Ukrajinu.

Uz to, nakon što je pobuna „ugušena“, borci Vagnera su počeli da se bune i govore kako ih je Prigožin izdao.

Stoga, Vagnerovci bi se priklonili onome protiv čega su se pobunili, i direktno okrenuli leđa „matičnoj jedinici“ iz koje su potekli, i koja pod ovim okolnostima prestaje da postoji na ukrajinskom frontu.

Foto:Profimedia.rs

Povratak kući

Treća opcija je ona u kojoj borci dobijaju mir, ali gube sve ostalo. Naime, kako je Putin tokom obraćanja rekao da su većina boraca u kompaniji Vagner – patriote Rusije, te da su okretanjem unazad izbegli dalje krvoproliće, pretpostavlja se da će biti pošteđeni od bilo kakvih kazni zbog učestvovanja u pobuni.

Pročitajte još:

Takođe, ruski mediji su potvrdili da je FSB okončao postupke protiv njih, kao razlog navodeći to što su „učesnici prekinuli akcije direktno usmerene na izvršenje zločina“.

Ipak, u ovoj situaciji bi problem mogao da bude to što snage Vagnera dobrim delom čine osuđeni kriminalci, ubice i silovatelji. Njima je obećano da će po povratku sa fronta njihove kazne biti „obrisane“ i da će postati slobodni građani.

Za sada nije jasno šta će se sada dogoditi, i kakva bi sudbina mogla da ih snađe ukoliko izaberu opciju da se povuku sa fronta.

BONUS VIDEO Dr Ognjen Pribićević i dr Marinko Ogorec: Vagner je urušio ugled Rusiji i Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar