Na Farskim ostrvima i ove godine organizovan je masovni lov na delfine i kitove. Masakr ovih životinja, na koji većina Farana gleda kao na deo kulturnog nasleđa, ove godine bio je posebno brutalan. Ne samo da je ubijeno najviše životinja u istoriji ove krvave tradicije, već su se i dugo mučile pre nego što im je život okončan.

Pročitajte još:

Tradiocionalni masakr ili grindadrap dogodio se pod okriljem noći 12. septembra. U masovnom pokolju ubijeno je 1.428 delfina na plaži Skalabotnur na Farskim ostrvima.

Delfini su prethodno naterani da uplivaju u plićak plaže Skalabotnur na ostrvu Ejsturoj, gde su se prćakali satima i bezuspešno pokušavali da se spasu pre nego što su ih ubili.

Ovaj masakr bio je toliko brutalan da su ga kritikovali čak i oni koji otvoreno priznaju da su kitolovci, piše organizacija „Si šepard“ (Morski pastir), koja se godinama bori protiv kitolova. Oni navode da je nedavno završeni lov „najveći pojedinačni masakr delfina i kitova u istoriji Farskih Ostrva“.

„Delfini su se previše dugo mučili“

Lokalno stanovništvo na društvenim mrežama deli video zapise i fotografije mrtvih delfina naglašavajući da je ovim činom prekršeno nekoliko zakona koji važe na Farskim ostrvima, pre svega da lov na delfine, osim ukoliko nije neophodno, nikada nije odobren.

Takođe, mnogi učesnici ovog bizarnog rituala nisu imali dozvolu za lov, koja je obavezna na Farskim Ostrvima, a koja podrazumeva i posebnu obuku o tome kako brzo ubiti kitove i delfine da se ne bi mučili. Međutim, na snimcima se vidi da su mnogi delfini i dalje bili živi nakon što su iz čamaca prebačeni na kopno sa ostatkom mrtvog jata.

Foto: Valentina Crast / Sea Shepherd / SWNS / SWNS / Profimedia

Heri Petersen, koji predsedava lokalnim udruženjem za lov, izjavio je da je previše delfina usmereno i naterano ka plaži i da je na plaži bilo premalo ljudi koji su čekali da ih ubijaju, što je produžilo njihovu agoniju.

„Zgrožen sam onim što se desilo. Delfini su se previše dugo mučili i prćakali pre nego što su ubijeni“, dodao je Petersen.

„Većina delfina će biti bačena ili zakopana u zemlji“

Obično se samleveno meso ubijenih životinja deli među učesnicima lova, a ono što pretekne kada lovci uzmu svoj deo, daje se meštanima okruga u kome se lovi. Međutim, ulov je ovoga puta više nego dovoljan. Čak, mesa je bilo toliko da bi moglo da se podeli i stanovnicima okolnih okruga. Ali, ovoga puta to meso niko ne želi, pa će najverovatnije biti bačeno.

„Pretpostavljam da će većina delfina biti bačena u smeće ili zakopana u zemlji“, rekao je jedan od meštanana.

„Pripadne mi muka kada vidim ovako nešto“, napisao je jedan od stanovnika udaljenih ostrva na Fejsbuk stranici lokalne televizije.

„Trebalo bi da postoje kvote po okrugu, koje ne bi trebalo da se prelaze“, dodao je drugi, a bilo je i onih koji su od danske premijerke Mete Frederiksen tražili da istraži slučaj.

Foto: Valentina Crast / Sea Shepherd / SWNS / SWNS / Profimedia

O kakvom masakru je reč najbolje ilustruje sledeći podatak. Tokom samo jedne noći na Farskim ostrvima ubijen je gotovo identičan broj delfina koji je japanska vlada odredila kao kvotu za šestomesečni lov u ozloglašenoj Taidži uvali.

Na Farskim ostvrima do kraja leta već je ubijeno 615 kitova sa dugim perajama, čime je ukupan broj ubijenih kitova tokom 2021. godine samo na ovim ostrvima porastao do šokantne brojke od 2043.

„S obzirom na vreme u kojem se nalazimo i globalnu pandemiju, apsolutno je užasno videti napad na prirodu ovih razmera kao na Farskim Ostrvima. Ako smo nešto naučili iz ove pandemije, to je da moramo da živimo u skladu s prirodom umesto da je brišemo“, rekao je kapetan Alek Kornelisen, izvršni „Si Šeparda“.

BONUS VIDEO: Velika bela ajkula – Kako izgleda napad 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare