Foto: Shutterstock

Orke, poznate i kao "kitovi ubice" napale su u protekle dve nedelje četiri jedrilice na severnoj obali Španije, što je izazvalo nelagodu među turistima.

U noći između ponedeljka i utorka, u razmaku od samo tri sata, dve jedrilice su morale da zatraže pomoć sa obale nakon što su se životinje duge između sedam i osam metara i teške pet tona zaletele u trup broda i u oba puta uništile kormilo.

Oba napada dogodila su se uz obalu Galicije, pokrajine na severu Španije. Prošle sedmice još dve jedrilice našle su se u sličnoj situaciji a niko od posade na sreću nije bio povređen.

Pročitajte još:

„Uplašio sam se. Videli smo dve orke kako plivaju uz jedrilicu. Pomislio sam da je do sudara došlo slučajno, ali su onda orke glavama nasrnule na jedrilicu“, rekao je 65-godišnji Mark Smit, Britanac koji je bio na jednoj od napadnutih jedrilica. „Uplašio sam se da ćemo pasti u more i da će orke potopiti jedrilicu“, dodao je on.

Mnogi se sada pitaju napadaju li orke ljude.

„Nema saznanja da napadaju ljude“, kaže morski biolog Bruno Diaz, direktor istraživačkog centra u Pontevedri.

Prema njegovim rečima, orke su uobičajen prizor u vodama Galicije u ovo doba godine. „Znamo da im je omiljena žrtva crvena tuna, a sada je orke slede ka severu“, rekao je on i doda da se njihovo kretanje podudara sa trasama jedrilica.

„Napadi na brodove nisu česti, ali ni neuobičajeni. Ovih dana je na moru mnogo jedrilica pa je i veća verovatnoća da se ‘sudare’ sa orkama“, objasnio je biolog.

Dijaz kaže i da veruje da su se orke samo zabavljale gurkajući jedrilice. „Verovatno su se igrale i zabavljale. Kormilo se pomera u vodi pa ih intrigira i najzanimljivije im je i najdostupnije, pa samim ti se i najlakše polomi“, rekao je on.

Eva Kjara Karpineli, predsednica udruženja Nerida, koje prati kretanje orki i kitova na prelazu iz Sredozemnog mora u Atlantski okean takođe kaže da orke ne napadaju ljude.

To se dogodilo jedino kada ljudi pokušaju da ih uhvate, rekla je ona. „Brodovi im prilaze blizi, smetaju im i predstavljaju opasnost po te životinje“, rekla je Karpineli i podsetila da je u Španiji postoji propis o ne približavanju orkama, prenosi Jutarnji list.

„Najveća opasnost za orke, kao i sve kitove, su zagađenje mora, klimatske promene, pomorski saobraćaj i lov“, rekla je ona.

Morska spasilačka služba upozorava jedriličare da se drže na udaljenosti od orki i da im se ne približavaju kada ih vide na pučini i tako izbegnu neprijatne susrete.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare