Foto: TANJUG/AP Photo/Brynjar Gunnarsson

Marko Vuković, koji živi 10 kilometara od Grindavika, grada na Islandu koji je evakuisan zbog očekivane erupcije vulkana, a u prethodne dve nedelje bio na meti stalnih zemljotresa, kaže za N1 da tlo bukvalno ne prestaje da se trese, "kad stane, mi ono - šta bi sad".

„Oko desetog je bilo najgore, tad je bilo po 60 do 80 potresa u pola sata. Erupcija se očekuje svaki dan, linija magme koja se stvorila, pokazuje da pukotina počinje u moru, a dužine je oko 15-ak kilometara, i da ide kroz centar Grindavika, koji je naselje od oko 4.000 ljudi“, priča on za N1.

Stručnjaci naglašavaju da je 15 kilometara duga reka magme koja teče isped poluostrva Rejkjanes i dalje aktivna.

Vuković dodaje da „postoji velika opasnost da se ne izlije lava u gradu i ugrozi postrojenje za struju, toplu i hladnu vodu“ za celo poluostrvo Rejkjanes, na kojem se nalazi i Grindavik.

Podseća da su vlasti u poslednja dva dana dozvolile po jednom članu svakog domaćinstva da se vrati nazad i pokupi najosnovnije iz svog doma, kao i da je grad trenutno skroz pust, odnosno da čak ni spasioci nisu u njemu.

Navodi i da ako do izlivanja dođe u moru, tad je najmanja opasnost za stanovnike, ali bi taj oblak pepela bio najveći i ugrozio bi avio saobraćaj.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar