Foto: Shutterstock/Matteo Benegiamo, TikTok

Opasan TikTok izazov zabrinuo je roditelje širom sveta, nakon što je čak 15 učenika osnovnih škola hitno hospitalizivano jer se predoziralo lekovima za smirenje. Naime, oni su učestvovali u izazovu koji se sastoji od toga da tinejdžeri popiju lekove za smirenje i zatim se takmiče u tome ko će duže ostati budan.

Hospitalizovana deca su učenici petog i šestog razreda osnovne škole u Gvanahuatu u Meksiku. Slučaj je zabeležen u čak četiti osnovne škole, piše Miror.

Ovaj TikTok izazov je nazvan „izazov za mir“.

Kako je broj hospitalizovanih počeo da se povećava, vlasti su bile prinuđene da izdaju nacionalno upozorenje za opasnost.

Gradonačelnik Alehandro Navaro rekao je da su učenici lečeni u školi i pozvao roditelje da pažljivo prate aktivnosti svoje dece na društvenim mrežama.

„Devojke i dečaci po pravilu ne bi trebalo da imaju naloge na društvenim mrežama. Moramo da brinemo o njima, da ih mazimo, volimo i da budemo veoma svesni šta rade.

Pročitajte još:

Vlasti su upozorile da uzimanje takvih lekova bez medicinskog nadzora može da izazove simptome kao što su pospanost, mučnina, poteškoće sa mislima ili pamćenjem, problemi sa koordinacijom ili ozbiljnije probleme kao što su problemi sa disanjem, a u najekstremnijim slučajevima, uzimanje leka može dovesti i do kome ili smrti.

Ono što je takođe zabrinjavajuće, a što još uvek nije razjašnjeno jeste ko je deci od 11 i 12 godina prodao lekove za smirenje.

BONUS VIDEO Kakva su kombinacija TikTok i nauka? – gost Tijana Prodanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar