Ustavni sud BiH
Foto: N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) doneo je privremenu odluku da suspenduje Izborni zakon Republike Srpske (RS), jer on predstavlja opasnost po ustavni poredak zemlje.

Zakon je suspendovan do donošenja konačne odluke, po apelaciji Denisa Zvizdića, prvog zamenika predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocenu ustavnosti Izbornog zakona RS, saopšteno je danas iz Ustavnog suda BiH.

„Odredbama osporenog zakona regulišu se pitanja koja su već regulisana Izbornim zakonom BiH, te se Republičkoj izbornoj komisiji u RS daju nadležnosti koje ima Centralna izborna komisija BiH (CIK), uz istovremeno stavljanje van pravne snage određenih odredbi Izbornog zakona BiH“, navedeno je u sudskoj odluci.

Denis Zvizdić Foto: N1

Ustavni sud je zaključio da „postoje valjane sumnje da bi osporeni zakon mogao narušiti ustavni poredak i političku stabilnost BiH“, što je, kako su istakli, bio jedan od uslova da privremeno suspenduju Izborni zakon RS.

Osim toga, ocenili su da propisi koji se odnose na izbore predstavljaju jednu od najvažnijih oblasti regulisanja, koje je ključno za osiguranje slobodnih, poštenih i transparentnih izbora koji odražavaju volju građana.

„Zbog toga bi primena Izbornog zakona RS ozbiljno podrivala ulogu CIK BiH. I sama mogućnost organizovanja predstojećih lokalnih izbora u RS, primenom osporenog zakona, predstavlja pretnju za nastanak nepopravljive štete za demokratski izborni proces, pravnu sigurnost i vladavinu prava“, naglasili su iz Ustavnog suda BiH.

Dodali su da bi „zadržavanje takve pravne situacije narušilo pravni poredak i ustavni okvir države, dovelo do pravne nesigurnosti i ugrozilo legitimitet izbornog procesa, što bi moglo rezultirati ozbiljnom političkom nestabilnošću“.

Na kraju su ukazali da odluka o privremenoj meri ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda o ovom slučaju.

Narodna skupština RS je 19. aprila ove godine usvojila entitetski izborni zakon, koji je stupio na snagu 17. jula, nakon što je objavljen u Službenm glasniku RS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar