Izrael Palestina rat, uništenje u gradu Gaza Foto:EPA-EFE/MOHAMED HAJJAR

Ujedinjene nacije su pokrenule istragu o napadu na vozilo UN koji je dogodio u ponedeljak u gradu Rafa u južnoj Gazi, u kome je ubijen član međunarodnog osoblja, saopštio je danas potparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Ubijeni radnik, penzionisani oficir indijske vojske Vajibhav Anil Kale, radio je pri UN odeljenju za bezbednost i zajedno sa kolegom bio je na putu ka Evropskoj bolnici u Rafi kada se napad dogodio. Kaleov kolega je takođe povređen u napadu, prenosi Rojters.

U izjavi u ponedeljak posle Kaleove smrti, Gutereš je ponovio „apel za hitan humanitarni prekid vatre i za oslobađanje svih taoca“, rekavši da sukob u Gazi ugrožava “ne samo za civile, već i humanitarne radnike“.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija Foto:United Nations Bureau / Xinhua News / Profimedia

Zamenik potparola generalnog sekretata UN Farhan Hak rekao je u utorak da su UN osnovale veće kako bi se utvrdile činjenice o napadu. Hak je prethodno napomenuo da je Kale prvi međunarodni zaposleni UN koji je ubijen u ratu u Gazi.

„Istraga je tek počela, detalji incidenta se još uvek proveravaju sa Izraelskim odbrambenim snagama“, rekao je on.

Izrael Palestina rat Rafa Gaza Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dodao je da se 71 član međunarodnog osoblja trenutno nalazi u Pojasu Gaze.

Misija Indije u UN u utorak je potvrdila smrt Kalea i saopštila da je “duboko ožalošćena“ zbog smrti humanitarnog radnika. Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da su diplomatske misije u kontaktu sa “svim relevantnim stranama“ i da rade na povratku tela humanitarnog radnika u zemlju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Uprkos apelima saveznika i međunarodnih organizacija, Izrael je prethodne nedelje odobrio „ograničeno proširenje“ vojne operacije u Rafi, gde se nalazi oko 1,4 miliona ljudi, od čega je 600.000 dece. Tenkovi izraelske vojske probili su se dublje u istočni deo Rafe u utorak ujutru. Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) procenjuje da je od početka izraelske ofanzive iz Rafe pobeglo oko 450.000 ljudi.

Palestinske vlasti u Gazi navode da je od početka rata ubijeno najmanje 35.000 ljudi, a povređeno više od 79.000.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar