Nikola Grateri Nicola Gratteri
Nikola Grateri Foto:Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Italijanski sud osudio je 70 članova moćne mafijaške grupe 'Ndrangeta u prvoj fazi najvećeg suđenja mafiji u poslednjih nekoliko decenija.

Optuženi su se suočili sa brojnim optužbama uključujući i optužbe za pokušaj ubistva i iznudu.

Tokom naredne dve godine, 355 navodnih mafijaša i korumpiranih zvaničnika suočiće se sa sudom zbog umešanosti u najbogatiju i najmoćniju italijansku organizovanu kriminalnu grupu. U ovaj proces uključeno je stotine advokata i skoro hiljadu svedoka. Subotnja „maksi suđenja“ odvijala su se iza zatvorenih vrata u specijalno preuređenoj sudnici u kalabrijskom gradu Lamezia Terme, prenosi BBC. 

Optuženi su se opredelili za brzo suđenje koje im je omogućilo da im se kazne smanje za trećinu ako budu proglašeni krivim. Šestorici osuđenih sudije su izrekle maksimalnu kaznu od 20 godina koju su tužioci tražili, a 21 optuženi je oslobođen optužbi.

‘Ndrangeta je velika kriminalna mreža koja se sastoji od oko 150 porodica. Ovo suđenje cilja samo na jednu od njih: porodicu Mancuso. Dugačak spisak optužnice uključuje niz optužbi za drogu, ubistvo, pokušaj ubistva, iznudu, lihvarstvo, odavanje službenih tajni i zloupotrebu položaja. Navodni šef Luiđi Mankuzo (67), koji nosi nadimak „Ujak“, i bivši senator Đankarlo Piteli (68), za koga tužioci tvrde da mu je bio bliski saradnik, suočiće se sa dužim sudskim procesima kasnije.

Slučaj vodi Nikola Grateri, jedan od najuglednijih italijanskih glavnih tužilaca za borbu protiv mafije. Proveo je decenije boreći se protiv italijanskih kriminalnih grupa i kao posledica toga je živeo pod policijskom zaštitom više od 30 godina.

Gospodin Grateri je ranije ove godine obećao da će ukinuti „ovu zagušljivu ‘Ndrangetu, koja ljudima zaista oduzima dah i otkucaje srca“ i rekao novinarima da je subotnja presuda „prošla veoma dobro“.

Nikola Grateri Nicola Gratteri
Nikola Grateri Foto:Albano Angilletta / Zuma Press / Profimedia

‘Ndrangeta je postala istaknuta nakon maksi suđenja kasnih 1980-ih, koja su značajno oslabila sicilijske mafijaške porodice Koza Nostre. Mafijaška grupa ‘Ndrangeta je uključena u širok spektar ilegalnih aktivnosti, ali je specijalizovana za trgovinu kokainom i veruje se da kontroliše oko 80% evropske trgovine.

Ovo suđenje, najveće u poslednjih nekoliko decenija otvoreno je u januaru ove godine, i održava se u specijalnoj zgradi u južnom regionu Kalabrije, koje je „centar teritorije“ mafijaške grupe ‘Ndrangeta. Zgrada, koja je nekada bila kol centar u gradu Lamezia Terme, je preuređena u specijalno obezbeđenu sudnicu, koja pritom ima dovoljno prostora da se smesti stotine ljudi koji će prisustvovati ročištima. Poslednje suđenje sa ovolikim brojem učesnika, u Italiji je održano 80-ih godina, navodi BBC.

Italija sudjenje mafija
Italija suđenje Foto:Valeria Ferraro/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Za razliku od poslednjeg velikog suđenja koje je održano od 1986 – 1992. godine, u kome je optuženo nekoliko mafijaških „porodica“ iz Sicilije, ovo suđenje u procesu ima samo jednu grupu, „porodicu“ Mankuzo, koja čini veliki deo široko rasprostranjene ‘Ndrangeta mafijaške grupe. Na prvom ročištu je bilo potrebno gotovo tri sata kako bi se samo pročitala imena optuženih, među kojima su političari, policajci, državni službenici, kao i navodni članovi i saučesnici mafije.

Šta sadrže optužnice?

‘Ndrangeta se tereti za kontrolu ulaska velike količine kokaina u Evropu iz Južne Amerike i drugih zemalja. Ipak, dugačka optužnica za stotine optuženih daleko prevazilazi zločine protiv droge. Ona uključuje mafijaško udruživanje, ubistvo, pokušaj ubistva, iznudu, zelenašenje, odavanje službene tajne i zloupotrebu položaja.

****

BONUS VIDEO: Jovanjica, Koluvija, Stefanović… – gosti Božo Prelević, Stevan Dojčinović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar