Direktoru Bezbednosno informativne agencije Srbije (BIA) Aleksandru Vulinu juče su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije, i to zbog umešanosti u koruptivne poslove i međunarodni organizovani kriminal. U nekoj drugoj zemlji, recimo Luksemburgu, ovo bi bio veliki skandal. U Srbiji, kada je o tome upitan, predsednik Aleksandar Vučić govorio je o kokainu koji je nedavno pronađen u Beloj kući, ističući da "nije primetio da je isti pronađen kod Vulina". Šta je zapravo "afera kokain" o kojoj govori Vučić?

Kada je reč o uvođenju sankcija Aleksandru Vulinu, Vučić je odgovorio da su sankcije direktoru BIA uvedene zbog njegovog odnosa prema Rusiji, a ne zbog faktora koje su Sjedinjene Države navele u objašnjenju.

„O Vulinu ću detaljnije govoriti sutra. Ali, nisam primetio da je nije pronađen kod Vulina u kabinetu, već u Beloj kući. Smatram da je strašno važno da se provede istraga jer je to opšti član koji koriste da nešto napišu. Zaboravili ste da pomenete ono najvažnije, a to je Rusija. Protiv Vulina nisu uvedene sankcije protiv kriminala, već njegovog odnosa prema Ruskoj federaciji. Ali, o njegovoj poziciji ću detaljno govoriti sutra“, naveo je Vučić.

Foto: Printscreen/Tanjug; Milos Tesic/ATAImages

Kada je o objašnjenju SAD reč, u njemu se navodi da je Vulin sankcionisan zbog učešća u koruptivnim poslovima, prvenstveno u širenju ruskog malignog uticaja u Srbiji.

Kako se navodi u izveštaju, Vulin je umešan u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Njegove postupci su, kako se navodi, unapredili korupciju u državnim institucijama u Srbiji, a pod tim se misli na zloupotrebu položaja za lične interese, a to podrazumeva i uključenost u trgovinu narkoticima. Ali, umesto toga, predsednik Vučić je govorio o narkoticima u Beloj kući. Evo na šta je mislio.

Aleksandar Vulin Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Kokain u Beloj kući

Bela supstanca, zbog koje je evakuisana Bela kuća pre izvesnog vremena kako je utvrđeno je – kokain.

Supstanca je pronađena tokom rutinske inspekcije, saopštila je američka tajna služba. Američki predsednik Džozef Bajden i njegova porodica bili su u rezidenciji Kemp Dejvid kada je supstanca pronađena.

Zapadno krilo Bele kuće, u kom je kokain pronađen, je veliki prostor, na više nivoa, i u njemu se nalaze kancelarije predsednika SAD, kao i Ovalna soba.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

U njemu su, takođe, kancelarije potpredsednika, šefa kabineta, sekretara za štampu, a pristup mu ima i stotine drugih pripadnika osoblja.

Predsednik SAD Džozef Bajden je obavešten o istrazi o otkriću kokaina u Beloj kući i smatra da je „neverovatno važno“ da služba utvrdi kako je ta supstanca dospela tamo.

Rojters je objavio, pozivajući se na neimenovani izvor, da je kokain pronađen u jednoj rupi u ulaznom delu zapadnog krila Bele kuće, gde posetioci ostavljaju elektronske uređaje i druge stvari, pre nego što krenu u obilaske.

Hanter Bajden Foto: Gripas Yuri/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ovo je ubrzo obišlo svetsku javnost kao „afera kokain“ u Beloj kući, a sa njom je odmah povezan i sin predsednika Amerike – Hanter Bajden.

U javnosti poznat kao čovek burne prošlosti, Hanter Bajden se ponovo našao u središtu skandala, ali ovog puta skandala koji pre svega u medijima naglašavaju pripadnici republikanske partije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Simptomatično, u Americi je već u toku jedan vid kampanje za predsedničke izbore 2024. godine, na kojima će se kandidovati upavo Bajden.

Njegovi konkurenti – republikanci, sada će iskoristiti Hantera Bajdena i kokain pronađen u Beloj kući da oslabe kandidata demokrata pred izbore koje prete da donesu velike promene u Sjedinjenim Državama.

BONUS VIDEO O smeni Vulina i Gašića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare