Roni Long
Roni Long. Foto: Sean Meyers / Zuma Press / Profimedia

Runi Long je proveo 44 godine u zatvoru zbog zločina koji nije počinio. Sada mu predstoji nova borba, jer smatra da njegov život vredi mnogo više od 750.000 dolara, koliko je iznosila odšteta koju je dobio, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je objavio CNN, afroamerikanac Long je optužen da je 1976. godine silovao belkinju. Porota, u kojoj su svi bili belci, ga je proglasila krivim za provalu i silovanje, pa je osuđen na doživotni zatvor. Na presudu se žalio nekoliko puta, ali su njegove žalbe odbijane. U decembru prošle godine guverner Severne Karoline ga je pomilovao jer su sudovi utvrdili da je greškom osuđen.

Sudija žalbenog suda Stefani Taker je istakla da je, kako je konstatovala, zabrinjavajući i upečatljiv obrazac kojim je policija namerno uskraćivala materijalne dokaze.

Zakon nalaže da se 65-godišnjem Longu mora platiti po 50.000 dolara za svaku godinu koju je proveo u zatvoru, ali je taj iznos ograničen do 750.000 dolara. U njegovom slučaju to znači da mu je isplaćeno za 15 godina provedenih u zatvoru.

Džejmi Lau, njegov raniji advokat, je izjavio da je Long zahvalan za dobijeni novac, ali da je on neprimeren za 44 godine uskraćene slobode. Napomenuo je da su mu oba roditelja preminula dok je bio u zatvoru, a da je njegov sin živeo bez oca.

Zato advokat Lau misli da je Long mnogo više zaslužio nego što je dobio kao odštetu. Long se nada da će dobiti ono za šta smatra da zaslužuje da dobije verujući da je namerno osuđen i pritvoren.

Long je za CNN rekao da se nada da će se boriti protiv zakona i dobiti ono što zaslužuje od države za koju veruje da ga je namerno strpala u zatvor.

„Ispostavilo se da su me namerno stavili iza rešetaka“, rekao je Long.

„Kako je moj slučaj isti kao kod nekog ko je oslobođen na osnovu DNK? Kako se može reći da moj život vredi samo 750.000 dolara? Nikada ne bi trebalo da postoji ograničenje za čovekov život“, kaže on.

Nije želeo da imenuje osobe koje mu pomažu u ovoj pravnoj borbi i tvrdi da trenutno nema pravnog zastupnika, advokata. Ukazao je da se njegov problem mora rešiti jer smatra da se to može desiti nekom drugom.

Njegov raniji advokat Lau je podsetio da Long nije jedini kojem se ovo desilo. Kako je kazao, najmanje još dvojica muškaraca su oslobođeni nakon 44 godina pritvora jer su bili nevini.

Pozvao je na preispitivanje mehanizma odštete misleći da guverner ne bi trebao imati puna ovlaćenja nad time ko je treba dobiti, a ko ne. Poručio je da svi moraju imati jednake mogućnosti da budu obeštećeni.

Long je kupio njegov automobil iz snova, a to je Kadillac. Ovo je prvi automobil koji poseduje nakon 50 godina. Zajedno sa suprugom planira da kupi i novi dom, prenosi CNN.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram