Aleksej Navaljni u zatvoru
Aleksej Navaljni u zatvoru Foto: Printscreen/Life.RU

Zdravlje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog se pogoršava i on počinje da gubi osećaj u rukama i nogama, izjavio je njegov advokat Vadim Kobzev. On je rekao da su Navaljnom, koji se nalazi u kaznenoj koloniji, dijagnostifikovane dve kičmene kile. Ova vest obišla je svet, a nedugo pre toga u svetskim medijima se pojavio snimak ruskog opozicionara iz zatvora.

PROČITAJTE JOŠ:

Na snimku koji je objavljen u javnosti vidi se Navaljni vidno narušenog zdravlja, mršav, kako polako šeta u zatvorskoj prostoriji. Kamera prati svaki njegov pokret, a na snimku se može vidite gomila kreveta na sprat, pa se da zaključiti da dosta zatvorenika spava u istoj prostoriji.

Još u ponedeljak je objavljeno da je ruski opozicinar Navaljni prebačen je iz zatvora u medicinsku ustanovu radi lečenja od moguće respiratorne infekcije i testiran je na korona virus, javlja list „Izvestija“, pozivajući se na zatvorsku upravu.

Navaljni je ranije danas rekao da je imao temperaturu 38,1 i jak kašalj, kao i da su trojica od 15 zatvorenika iz njegovog odeljenja u zatvoru u regionu Vladimir hospitalizovani jer se sumnja da imaju tuberkulozu. Navaljni je prošle nedelje stupio u štrajk glađu, zahtevajući pravilnu medicinsku negu za njegov bol u leđima i utrnule noge.

U objavi na Instagramu Navaljni je naveo da nadležni u zatvoru pokušavaju da potkopaju njegove napore u vezi sa štrajkom tako što mu u džepove ubacuju slatkiše i često peku piliće u njegovoj blizini.

Džen Psaki, portparolka Bele kuće u sredu je rekla da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena zatvaranje Navaljnog smatra „politički motivisanim činom i velikom nepravdom“. Ona je pozvala ruske vlasti da oslobode Navaljnog.

Prethodno je Amnesti Internešnal, organizacija za ljudska prava, saopštila da se uslovi u kojima je Navaljni zatvoren mogu smatrati mučenjem i da vlast polako pokušava da ga ubije.

Hapšenje pristalica Navaljnog

Pristalice Alekseja Navaljnog, uključujući i lekare, uhapšeni su ispred zatvora u kojem ruski opozicionar služi kaznu, gde su se okupili zahtevajući informacije o njegovom zdravstvenom stanju, jer najveći protivnik predsednika države Vladimira Putina štrajkuje glađu.

Prema novinarki Frans presa, lična lekarka Navaljnog i opoziciona aktivistkinja Anastasija Vasiljeva među osobama je koje je policija uhapsila ispred zatvorskog kampa Pokrov 2, na 100 kilometara od Moskve.

Među ostalim privedenima su lekari, pristalice Navaljnog i najmanje jedan novinar.

Pristalice Navaljnog su zabrinute pošto je on prošle godine jedva preživeo trovanje, za šta okrivljuje Kremlj.

Foto: Life.ru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar