Foto: Windmill Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Na televiziji, ovo mesto je prepuno droge, dolazi do brutalnih zločina silovanja i ubistava, ali u stvarnom životu, glavna lokacija za seriju "Hepi Veli" (Srećna dolina) – most Hebden u dolini Aper Kalder – ima toliko nisku stopu kriminala da je lokalna policijska stanica zatvorili.

S obzirom na to da su najozbiljniji prekršaji koji su nedavno zabeleženi ovde crtanje grafita i mladi koji puše kanabis, ovo je jedno od najmirnijih oblasti za policiju u Zapadnom Jorkširu.

Tako je policijska stanica pretvorena u centar za antikvitete, a lokalni policajac patrolira pijacom na svom biciklu.

Iako je stopa kriminala možda niska, broj posetilaca je skočio. Horde turista koje hrle na most Hebden da vide lokacije snimanja i gledaju u glumce koji snimaju scene navelo je neke meštane da otvoreno govore o ogorčenju zbog novostečene slave grada.

Foto: Windmill Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Poruka na grafitima na skelama oko jedne radnje glasi: „Vrati se u London“.

Ova vrsta neprijatnosti prema autsajderima – koju lokalni stanovnici nazivaju „ofkumden“ – možda je podstaknuta porastom cena kuća, što je primoralo porodice da se sele u jeftinije gradove u blizini.

Trenutno postoji više od 1.000 oglasa na Airbnb-u i Booking.com-u i boravak u toj oblasti može koštati do 150 funti po noći.

U stvari, viktorijanska kuća nedaleko od centra grada koja se koristi kao dom narednice Ketrin Kevud, poskupela je duplo, pa joj je cena skočila sa 200.000 na 400.000 funti za devet godina otkako se ‘Srećna dolina’ prvi put pojavila na tv ekranima.

Očekivano, kuća je najpopularnija turistička atrakcija, a njeni stanovnici i njihove komšije redovno imaju znatiželjne obožavatelje serije koji im kucaju na vrata.

Uprkos nezadovoljstvu koji su neki lokalni stanovnici pokazali, većina stanovnika je pozdravila reflektore koji su obasjali njihovu blisku zajednicu i podsticaj koji je to pružio zbog priliva posetilaca iz celog sveta koji upravo tu ostavljaju novac.

Lokalno stanovništvo će sa zadovoljstvom pokazivati lokacije snimanja posetiocima iz cele Velike Britanije i sve veći broj iz inostranstva, a obožavaoci sada dolaze iz čak SAD, Švedske i Kine.

Pobuna manjine

Čak i tokom hladnog, sivog, kišovitog januarskog dana mogao se videti stalan tok posetilaca koji prave selfije pred kućom narednika Kavuda.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema rečima lokalnog stanovništva, broj posetilaca se povećava kada se snima ili kada se serija prikazuje. Šeron Slejd, stanovnica Hebdena poslednjih 36 godina, veliki je obožavalac serije – neka od snimanja su se odvijala u blizini njene kuće – ali kaže da iako je radnja dobra, ona nije pravi odraz života u ovom mirnom uglu doline Kolder.

„Hebden Bridž je divno mirno mesto za život. To je mesto bez kriminala“, rekla je ona.

Službenik na parkingu Robert Tejlor (59) dodao je: „Hebden je tako lepo mesto za život, a ne kao što je prikazano na televiziji. Nemamo čak ni policijsku stanicu“.

Živopisne i šarmantne, atrakcije mosta Hebden, sa svojim prijatnim prodavnicama, kafićima, restoranima i pabovima, očigledno su se dopali glumačkoj postavi „Srećne doline“.

Dženi Lunt, menadžerka paba „The Shoulder Of Mutton“, rekla je da je zvezda emisije Sara Lankašir bila redovni gost tokom snimanja.

„Došla je ovde zbog lokalne hrane i malo lokalnog gostoprimstva. Čak sa sobom vodi i muža i svog malog psa“, otkrila je.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu