Foto:Shutterstock

Smrt omiljene medvedice, ubijene u blizini nacionalnog parka u središnjoj Italiji, iza koje je ostalo dvoje mladunaca koji su prepušteni sami sebi, izazvala je danas zgražavanje i osudu političara i udruženja za zaštitu životinja.

Medvedica, omiljena među lokalnim stanovništvom, fatalno je ustreljena sinoć kod gradića San Benedeto dei Marsi, objavio je Nacionalni park Abruzo, Lazio i Molise na svojoj Fejsbuk stranici, podelivši fotografiju koja se proširila društvenim mrežama.

Policija je, kako navode, identifikovala počinioca. Nije jasno zašto je medvedica ubijena s obzirom na to da je lov na medvede u Italiji protivzakonit.

Medvedica, nazvana Amarena (tamna trešnja) zbog voća koje je volela da jede, pre nekoliko je dana uočena s mladuncima nedaleko od gradića. Spomenuti nacionalni park je stanište 50-ak mrkih medveda, prenosi Index.hr.

Ministar: Teško mi je poverovati da je ubijena u samoobrani

Čitava drama oko ubijene medvedice nastavak je rasprava oko incidenta u aprilu, kada je medved u sjevernoj Italiji usmrtio 26-godišnjeg trkača.

PROČITAJTE JOŠ:

Taj je događaj izazvao pravnu bitku između lokalnih vlasti, jedni ga žele ustreliti, a drugi označiti kao opasnog, dok ga udruženja za zaštitu životinja žele spasiti.

Direktor nacionalnog parka Luciano Samarone rekao je za list La Republika da je medvedica prešla privatnu ogradu, ali da nikada nije napala ljude.

Ministar zaštite okoline Gilberto Pičeto Fratin je izrazio žaljenje zbog ubistva medvedice, rekavši da mu je teško poverovati da je ubijena u samoobrani, ali da će pričekati rezultate istrage.

Čuvari nacionalnog parka traže njene mladunce jer postoji zabrinutost za njihov opstanak, rekao je Angelo Boneli, zvaničnik Zelene stranke.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar