Ruski vojnik je digao u vazduh štab svoje jedinice i potom prebegao u Ukrajinu, a sada je isplivao i video snimak.

Snimak prikazuje pilota drona kako uništava kamp.

Vojnik, koji je bio pilot drona u neidentifikovanoj jurišnoj jedinici Oluje Z, identifikovan je samo po pozivnom znaku „Silver“ ili „Srebro“. U svom svedočenju, on je rekao da je postao razočaran ruskom takozvanom „specijalnom vojnom operacijom“ nakon što je bio svedok onoga što je opisao kao „sistematski rat i zločine poput pogubljenja bez suđenja, premlaćivanja i iznude“ nad civilima i vojnicima.

PROČITAJTE JOŠ:

Na snimku se vide oficiri koji čiste svoje oružje i razgovaraju pre nego što odu na spavanje.

Zatim iznenada izbija ogroman požar u podrumskom spavaonici u kojoj se nalazilo oko 15 ljudi u tom trenutku.

Eksplozija, koja se dogodila u jedinici Oluja Z, ozbiljno je povredila komandanta bataljona.

On je rekao da je ranije ove godine kontaktirao Legiju slobode Rusije, paravojnu grupu sa sedištem u Ukrajini koju su formirali ruski građani koji se protive režimu Vladimira Putina i njegovoj invaziji na Ukrajinu.

Plan je smišljan nekoliko meseci, a kada je sve bilo usavršeno, Silver je iskoristio priliku da pobegne. On je tvrdio da je granatu bacio u ventilacioni otvor podruma koji je ruska jedinica koristila kao štab, gde su spavali komandant i drugi ruski oficiri.

Na konferenciji za novinare u Kijevu u sredu, „Srebro“ je rekao da je izgubio veru u svoju jedinicu nakon što je video kako njegovi drugovi čine zverstva. Dodao je da je se prijavio „da zaštiti svoju otadžbinu“, a ne da „umre za Putina“.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne uprave rekao je da je „Srebro“ pružio „dragocene obaveštajne podatke“ o ruskim borbenim planovima i položajima jedinica.

Ukrajinske snage sprovode program za preobrazbu nezadovoljnih ruskih vojnika pod nazivom „Želim da živim“. Ovo nije jedini uspeh ukrajinske obaveštajne službe u privlačenju nezadovoljnih pripadnika ruskih oružanih snaga da prebegnu ili izvrše sabotažu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare