Donald Tramp Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Kremlj je u petak pozdravio komentare Donalda Trampa o Rusiji kao "ratnoj mašini" koja je porazila Napoleona i Hitlera, ali takođe dodaje da ne gleda kroz ružičaste naočare kada je reč o republikanskom kandidatu za američkog predsednika.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov odgovarao je na pitanje o Trampovim izjavama u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim 19. jula.

Tramp je kasnije potvrdio za Foks Njuz da je rekao Zelenskom da rat u Ukrajini treba da se završi.

Dmitri Peskov Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN

„Suočavate se sa ratnom mašinom. To rade Rusi, oni vode ratove. Pobeđuju Hitlera, tuku Napoleona. Moramo da privedemo taj rat kraju“, rekao je tada Tramp.

Komentarišući Trampove opaske, Peskov je rekao da će „većini Amerikanaca verovatno biti korisno da zna i za mnoge slavne stranice istorije Rusije“, jer vrlo mali broj običnih Amerikanaca dobro poznaje istoriju.

Ali on je takođe rekao da Kremlj nema iluzija o tome šta bi pobeda Trampa na predsedničkim izborima značila za Rusiju, pozivajući se na komentar Majka Pompea, bivšeg državnog sekretara u Trampovoj administraciji, u Volstrit žurnalu, koji sugeriše da bi bivši šef Bele kuće, ako bude ponovo izabran, uveo nove, oštrije sankcije Moskvi i povećao pomoć Ukrajini.

Pročitajte još:

„Nikada nismo gledali i sada ne gledamo kroz ružičaste naočare. Tramp je predstavnik američke političke elite koja sada apsolutno pati od antiruskog raspoloženja“, rekao je Peskov.

„Kada je bio predsednik Amerikanci su krenuli u trku u sankcijama, pod Trampom su našoj zemlji uvedene brojne sankcije, a što se toga tiče, on se ne razlikuje mnogo od svih ostalih“, dodao je Peskov.

Na kraju je, međutim, rekao da Tramp „možda pokazuje malo više političke mudrosti ako govorimo o održavanju kanala za dijalog“.

„Ali, defakto, to nema nikakvog posebnog uticaja ni na šta i toga moramo da budemo svesni“, zaključio je Peskov.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar