Foto: EPA-EFE/Michael Steele

Procureli dokumenti koje je danas objavio Bi-Bi-Si otkrivaju trag novca koji povezuje ruskog oligarha Romana Abramoviča sa dvojicom muškaraca koji su poznati kao ''novčanici'' ruskog predsednika Vladimira Putina, odnosno sa violončelistom Sergejem Rolduginom i biznismenom Aleksandrom Plehovim.

Dokumenti govore o prenosu deonica visokoprofitabilne ruske reklamne kompanije “Video International“ sa kompanija koje su bile u vlasništvu trusta povezanog sa Abramovičem, na, kako navodi Bi-Bi-Si, dvojicu članova Putinovog “uskog kruga“, za šta su oni, zauzvrat, dobili dividende u vrednosti od više miliona dolara.

Roldugin je umetnički direktor Muzičke kuće iz Sankt Peterburga, a Putina poznaje još od mladosti i navodno ga je upoznao sa Ljudmilom Škrebnevom, sa kojom se budući predsednik oženio 1983.

Ranije ove godine, švajcarski tužioci su saopštili da su njih dvojica „fikusi“, a ne stvarni vlasnici imovine na bankovnim računima.

Navodna plata predsednika Putina u 2021. bila je nešto više od 100.000 dolara (72.700 funti), ali postoje glasine da bi njegovo bogatstvo moglo da iznosi između 125 milijardi dolara i 200 milijardi dolara, i da je skriveno u mreži lažnih kompanija i na računima prijatelja, za šta su uglavnom služili računi Rodulgina i Plehova, dodaje Bi-Bi-Si.

Velika Britanija je obojici uvela sankcije, dok su Rodulgina sankcionisale i EU i SAD, koje su ga opisale kao “čuvara ofšor bogatstva predsednika Putina“.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar