Kina Peking testiranje
Masovno testiranje stanovnika Pekinga Foto:REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Kineska nacionalna zdravstvena komisija (NHC) prestala je od danas da objavljuje dnevne podatke o korona virusa.

„Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objaviće relevantne informacije o kovidu radi referenci i istraživanja“, navodi se u saopštenju zdravstvene komisije, koja ne navodi razloge za ovu promenu, niti koliko će često ažurirati informacije o korona virusu, preneo je Rojters.

Uprkos rekordnom porastu infekcija, NHC nije prijavio nijedan smrtni slučaj od posledica korona virusa širom zemlje pre nego što je zaustavio objavljivanje podataka, navodi britanska agencija.

Kina koronavirus Foto:Noel CELIS / AFP / Profimedia

Kina je suzila svoju definiciju za prijavljivanje smrtnih slučajeva od kovida, računajući samo one od pneumonije izazvane kovidom ili respiratorne insuficijencije.

Nakon što su slučajevi korona virusa obarali dnevne rekorde krajem novembra, NHC je ovog meseca prestao da izveštava o asimptomatskim infekcijama, što je otežavalo praćenje slučajeva.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nije dobila podatke iz Kine o novim brojevima hospitalizovanih pacijenata zbog kovida otkako je zvanični Peking ublažio mere ograničenja.

POGLEDAJTE JOŠ:

SZO navodi da bi jaz u podacima mogao da bude posledica toga što se vlasti bore da izbroje slučajeve u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Nekoliko modela i izveštaja proteklih dana predviđalo je čak dva miliona smrtnih slučajeva od posledica korona virusa u momentu dok se virus širi u ruralnim delovima zemlje, preteći da pogodi najugroženiju stariju populaciju i nevakcinisane, navodi Rojters.

BONUS VIDEO Kada stiže bivalentna vakcina protiv korone?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar