Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Patrijarh ruske pravoslavne crkve Kiril, koji snažno podržava predsednika Vladimira Putina, radio je za sovjetske obaveštajne službe dok je živeo u Švajcarskoj sedamdesetih godina, objavili su švajcarski mediji, pozivajući se na arhive sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Prema tvrdnjama švajcarskih listova „Le Matin Dimanche“ i „Sonntagszeitung“, dosje koji ima federalna policija o čoveku koji je danas duhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve potvrđuje da je Kiril bio deo obaveštajne službe KGB u vreme Sovjetskog Saveza.

Ta dva medija su, kako se navodi, uspela da pregledaju Kirilov dosije u švajcarskom saveznom arhivu, navodi agencija AFP.

patrijarh Kiril Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Početkom ’70-ih, patrijarh Kiril, koji je vatreno podržava rusku invaziju na Ukrajinu, živeo je u Ženevi, kao prestavnik Moskovske patrijaršije u Svetskom savetu crkava (WCC).

Misija današnjeg patrijarha ruske crkve Kirila, koga je KGV infiltrirao pod kodnim imenom „Mihajlov“, bila je da utiče na rad WCC.

Ruska pravoslavna crkva je odbila da komentariše Kirilovu špijunsku aktivnost u Ženevi, dok je WCC tvrdio da nema informacija o tom slučaju, navodi AFP potivajući se na pisanje švajcarskih medija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Arhive su, prema tvrdnjama dva švajcarska lista, pokazale da je cilj tadašnjeg SSSR bio da podstakne Svetski savet crkava da osudi Sjedinjene Države i njihove saveznike i da ublaži kritike nedostatka verskih sloboda u Sovjetskom Savezu.

Patrijarhov nećak Mihail Gundjajev, koji trenutno predstavlja Rusku crkvu u WCC u Ženevi, međutim, insistirao je izjavi za „Le Matin Dimanche“ da njegov ujak „nije bio agent, iako je bio podvrgnut ‘strogo kontroli’ KGB”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare