Kursk Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Kako bi kurska operacija mogla da se završi u razgovoru za portal Meduza analizirala je Dara Masikot, viša saradnica programa Rusija i Evroazija pri "Carnegie Endowment for International Peace" i bivša vodeća analitičarka Pentagona za Rusiju.

Ona je ocenila da se radi o operaciji visokog rizika i velikog potencijala, koja menja igru, iako još uvek nije jasno koliko daleko ukrajinske oružane snage žele da idu.

Što dublje zalaze u Rusiju, to će im logistika i snabdevanje biti sve teže. Kada se uzme u obzir intenzitet borbi na celom 900-kilometarskom ratištu, te ljudski i materijalni gubici Rusa i Ukrajinaca, Dara Masikot smatra da će u 2025. godini nedostatak resursa na obe strane početi da utiče na njihove odluke na bojnom polju, a onda će se videti hoće li to dovesti do razgovora o prekidu rata.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok u Vašingtonu tvrde da nisu znali da Ukrajina priprema napad na ruski teritorij, iz Londona stižu drugačije vesti. Tokom operacije u regiji Kursk ukrajinska vojska koristi dronove primljene iz Velike Britanije, koji su odigrali ključnu ulogu u ofanzivi, objavio je The Sunday Times.

Od ranije je poznato da je ukrajinska vojska tokom operacije u regiji Kursk koristila tenkove „čelendžer 2“, što je prvi slučaj da su britanski tenkovi prebačeni u Ukrajinu korišćeni u borbama na ruskoj teritoriji. Kako primećuje The Sunday Times, nova vlada na čelu s Keirom Starmerom odlučila je da prizna upotrebu oružja koje je prebacila Velika Britanija, uključujući i na međunarodno priznatom teritoriju Rusije. Jedino britansko oružje koje se još ne može koristiti na ruskoj teritoriji su rakete „storm šedou“.

Britanska vlada je za ukidanje ove zabrane, ali, prema Sunday Timesu, to još ne može učiniti zbog stava saveznika. Britanski zvaničnici i stručnjaci, piše list, smatraju da su njihovi evropski saveznici previše zabrinuti da bi mogli izazvati eskalaciju Rusije, čak i nuklearnu.

“Rusi uvek bljuju vatru i sumpor,” rekao je izvor za The Sunday Times, ali je dodao da nema dokaza da je Ruska Federacija preduzela bilo kakve poteze da upotrebi svoj nuklearni arsenal od početka rata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare