Foto: printscreen Twitter/ Ukraine War SitRep

Rusi od sinoć masovno napuštaju Krim, jer strahuju da će Krečki most ponovo biti meta napada.

Zbog toga se na ovom mostu, koji povezuje okupirano poluostrvo sa kopnenom Rusijom stvaraju kilometarski redovi, a zvaničnici mole one koji ga prelaze da isprazne džepove i podvrgnu ih detaljnom skeniranju.

Sve se dešava nekoliko nedelja nakon što je Putin vozio preko mosta da dokaže da je šteta prouzrokovana oktobarskim napadom popravljena.

Šta se desilo u oktobru?

Podsetimo, na Krimskom mostu je 8. oktobra eksplodirao kamion usled čega su se zapalile cisterne sa gorivom u okviru vozne kompozicije koja je u tom trenutku prolazila.

Usled eksplozije došlo je do obrušavanja dela kolovoza, dok plovni lukovi mosta nisu pretrpeli nikakva oštećenja, pišu ruski mediji.

Pročitajte još:

Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da su napad organizovali Glavni obaveštajni direktorati Ministarstva odbrane Ukrajine i lično njen šef Kiril Budanov.

Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je Kerčki most 2018. godine nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine, kojim je ranije upravljala Ukrajina, što je dovelo do sankcija i pogoršanja odnosa sa Zapadom. Most je strateški važan za rusku vojsku kao ruta za snabdevanje gorivom, municijom i drugim oružjem, pa bi njegovo stavljanje van funkcije lako moglo da dovede do preokreta na frontu.

BONUS VIDEO Ruševine Mariupolja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar