Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/SEAN GALLUP

Zapadne zemlje moraju biti spremne pružiti dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znakove popuštanja, upozorio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. On je za BBC da će vojna podrška osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i naterati Rusiju da sedne i pregovara o prekidu rata.

„Ruski program delimične mobilizacije, naređen u septembru, pokazao je da Moskva trenutno nema želju da okonča rat. Ukrajinske snage imale su zamah nekoliko meseci, ali znamo da je Rusija mobilisala mnogo više snaga, mnoge od njih sada treniraju“, rekao je.

„Sve to ukazuje da su spremni nastaviti rat i pokušati potencijalno pokrenuti novu ofanzivu. Sada moramo pružiti podršku Ukrajini, uključujući vojnu podršku, jer je to jedini način da uverimo Rusiju da mora sesti i pregovarati u dobroj veri i poštovati Ukrajinu kao suverenu nezavisnu naciju u Evropi“, rekao je Stoltenberg, prenosi Index.hr.

„Ono što znamo je da ono što Ukrajina može postići za tim stolom u potpunosti zavisi od snage na bojnom polju“, zaključio je.

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare