Foto: Šakal dron Foto: Thales / Ferrari / Profimedia; Promo/LMM thales Martlet

Britansko kraljevsko vazduhoplovstvo (RAF) počelo je da razvija bespilotni mini helikopter pod nazivom Šakal, sposoban da ispaljuje vođene rakete. Nakon što je rat u Ukrajini pokazao važnost bespilotnih letelica, Britanci su odlučili da naprave moćnu letelicu koja će, ako završi u Ukrajini, zadati velike glavobolje Vladimiru Putinu.

Šefovi britanskog vazduhoplovstva su zahtevali laki „napadni dron“ nakon što su videli efikasnost takve tehnologije u ratu u Ukrajini.

Međutim, sve do pronalaska Šakala, bespilotne letelice su bile previše nestabilne da bi lansirale sofisticiranije oružje.

Dron Šakal koji ima osam rotora, pokazao se kao efikasna platforma za lansiranje projektila prepunih eksploziva.

Šakal dron Foto: Thales / Ferrari / Profimedia

Precizno vođene rakete Martlet mogu da pogode ciljeve udaljene do četiri milje.

Šakal je razvila kompanija „Filbi Technology“ u Jorku, a projektile po meri „Thales“ u Severnoj Irskoj.

Tehnologija stabilnosti drona i mali trzaj projektila pokazali su se dobitnom kombinacijom u ispitivanjima koje je naručila Kancelarija za brze sposobnosti RAF-a.

To bi trebalo da bude bezbednija alternativa vojnicima koji napreduju sa oružjem ili helikopterima sa posadom koji se približavaju neprijateljskim ciljevima.

„Možemo sedeti na krošnjama drveća i pucati iz daljine, a da nas ne primete. Lepota ovog drona je u tome što je brz kao helikopter sa posadom u letu. Možemo da pucamo u lebdećem položaju ili u pokretu, tako da možemo da jurimo metu i pucamo u isto vreme. Dani kada imate pilota borbenog aviona u kokpitu su odbrojani. Ratovanje se menja i Šakal je deo te budućnosti“, objasnio je bivši pilot RAF-a Džon Parker.

Šakal dron Foto: Thales / Ferrari / Profimedia

Druge odbrambene firme razvijaju dronove, ali se veruje da je Šakal prvi te vrste koji je uspešno završio ispitivanja RAF-a.

Njegove rakete Martlet, koje se obično ispaljuju iz lansera sa ramena ili većih bespilotnih platformi, sposobne su da dostignu brzinu od 1100 kilometara na čas.

One sada mogu da budu otpuštene sa Šakala zahvaljujući njegovoj najsavremenijoj stabilizacijskoj tehnologiji, čiji se detalji čuvaju u tajnosti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kada su uparene sa dronom, one mogu da pogode pešadijske jedinice i oklopne tenkove koji su blizu neprijateljskih snaga na bojnom polju.

„Projektil je dizajniran da stvori veoma nisku silu trzaja na platformi za lansiranje, tako da nemate te nestabilnosti. Šakal je veoma stabilna platforma, odlično lebdi, a svrha naše vežbe je bila da to pokažemo“, rekao je Džejms Kiun, ekspert za rakete u kompaniji „Thales“.

BONUS VIDEO Ukrajinski dron se zabija u ruski tenk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare