Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić danas je, nakon što je objavljeno da je Stejt department Hrvatskoj odobrio prodaju osam raketnih sistema HIMARS, izjavio da je to vrlo moćno oružje koje je jako važno za hrvatske oružane snage.

U Evropi HIMARS imaju samo Ukrajina, Rumunija i Poljska. HIMARS je američi raketni sistem za uništavanje ciljeva na zemlji i Vojska SAD je najveći korisnik.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane, Stejt department je odobrio prodaju osam HIMARS u vrednosti od 390 miliona dolara, ali bi „cena na kraju bila do 300 miliiona dolara budući da je iznos od 390 miliona maksimalna procenjena vrednost“.

Hrvatsko ministarstvo očekuje da do kraja godine bude potpisan sporazuma s američkom vladom o nabavci HIMARS M142.

Anušić je, navodi se u saopštenju, poručio da Vlada i Ministarstvo odbrane „kontinuirano ulažu u nove sposobnosti Hrvatske vojske“ i na taj način povećavaju sposobnost Hrvatske za odvraćanje od bilo kakvih pretnji.

Pentagon je poručio kako prodaja HIMARS poboljšava bezbednost saveznice u okviru NATO, što ujedno ide u prilog američkoj spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare