Kralj Msvati Treći sa papom Foto: VATICAN MEDIA / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Msvati III, kralj afričke države Esvatini boraviće u Beogradu.

Okrugli sto „Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta“ biće održan u Palati Srbija u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i kralja Esvatinija Msvatija Trećeg, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji od 19. do 22. oktobra.

Kraljevina Esvatini je jedna od poslednjih preostalih apsolutnih monarhija na svetu. Kralj vlada dekretom nad milionom podanika, od kojih većina živi na selu i prati tradicionalne načine života.

Godine 2018, zemlja, koja je do tada bila poznata kao Svazilend, preimenovana je u Esvatini.

Esvatini je imao najvišu stopu prevalencije HIV-a na svetu. Virus je usmrtio bezbroj ljudi u Svazilendu i ostavio hiljade siročadi. Do 2022. godine, zemlja je postigla značajan napredak u kontroli epidemije, ali je uticaj HIV-a na zemlju bio značajan.

Ime Svazilend je dobio po Msvatiju II, kralju iz 19. veka pod čijom vladavinom je zemlja proširena i ujedinjena.

Kralj Msvati Foto: EMMANUEL CROSET / AFP / Profimedia

Činjenice o državi Esvatini

Glavni grad: Mbabane (izvršni), Lobamba (zakonodavni)

Površina: 17.364 km²

Stanovništvo: 1,1 milion

Jezici: svazi, engleski

Očekivani životni vek: 56 godina (muškarci), 64 godine (žene)

Ko je kralj Msvati III

Kralj Msvati III krunisan je 1986. godine kad je imao 18 godina, nasledivši svog oca, kralja Sobuzu II, koji je vladao dugi niz godina i preminuo u 82. godini.

Kralj, poznat kao Ngvejama – „lav“, često se pojavljuje u javnosti u tradicionalnoj odeći.

Kralj dekretom vlada zemljom gde su zabranjene političke partije, a izabrani zvaničnici postoje samo u svojstvu savetnika.

Kralj trenutno ima 16 žena i 45 dece. Prve dve žene kralju Esvatinija biraju nacionalni savetnici. Postoje složena pravila o sukcesiji. Tradicionalno, kralj se bira preko svoje majke, što je izraženo u izreci „Inkhosi, yinkhosi ngenina,“ što znači „kralj je kralj preko svoje majke“.

Prema tradiciji, on može oženiti svoje verenice tek nakon što ostanu trudne, čime dokazuju da mogu roditi naslednike. Do tada se nazivaju liphovela, ili „konkubine“.

Njegova poslednja izabranica je ćerka bivšeg predsednika Južnoafričke Republike.

Promena imena države

Dana 19. aprila 2018. godine, kralj Msvati III promenio je ime zemlje iz Svazilenda u Esvatini kako bi obeležio 50. godišnjicu nezavisnosti zemlje. Promena imena se poklopila sa kraljevim rođendanom, dok je stvarna godišnjica nezavisnosti bila 6. septembra iste godine. Esvatini je drevno, izvorno ime za zemlju, izabrano kako bi se distanciralo od njenog kolonijalnog nasleđa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare