Foto: Profimedia, EPA-EFE

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sirski izjavio je da će njegove snage uskoro započeti kontraofanzivu.

Sirski je rekao da pripadnicima ruske paravojne grupe Vagner, koji su bili na prvoj liniji ruskih snaga u Ukrajini, „ponestaje snage“, prenosi Gardijan.

„Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to činili ranije u blizini Kijeva, Harkova i Kupjanska“, rekao je Sirski.

Prigožin Šojguu: Spreči ukrajinsku ofanzivu

O ukrajinskoj kontraofanzivi priča se već neko vreme, čak i ruska strana upozava na takvu mogućnost.

Jedan od njih je i šef Vagnera Jevgenij Prigožin koji je u pismu ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu naveo da bi to moglo da se dogodi već u naredenim danima

„Situacija je teška, veoma teška, neprijatelji se bore za svaki metar“, naveo je Prigožin i pozvao Šojgua da sprovede mere za sprečavanje potencijalne ukrajinske ofanzive krajem marta ili početkom aprila, kao i da spreči opkoljavanje Vagnerovaca u Bahmutu.

Sadržaj pisma ugledao je svetlost dana u trenutku kada su tenzije između paravojne ruske formacije Vagner, koja mesecima predvodi napade na Bahmut i regularne ruske vojske na vrhuncu. Tačnije, varnica ima između prvog čoveka ruskih plaćenika Jegenija Prigožina i vlade u Kremlju, sa akcentom na ministra odbrane Sergeja Šojgu kojeg je Prigožin jednom prilikom optužio da ne šalje dovoljno oružja Vagnerovcima i da je kriv za loše rezultate ruske vojske na jugu Ukrajine.

Takođe, Putinov kuvar, kako je Prigožin još poznat, optuživao je prethodnih nedelja rusku vojsku da preuzima zasluge za pobede Vagnerovih boraca i da usporava napredovanje Vagnerovih jedinica.

Pročitajte još:

Plaćenici iz Vagnera na prvoj su liniji fronta u Bahmutu već nedeljama unazad. Povremeno, šef ove gupe tvrdio je da kontroliše ceo grad, da je zauzeo do 70 odsto teritorije grada i slično, međutim od pada Bahmuta u ruske ruke još nema ništa. Ovaj grada, poznat i kao „mašina za mlevenje mesa“, popriše je najkrvavijih borbi u kojoj obe strane gube vojnike svakog dana.

Vagner je na prvu liniju fronta slao plaćenike pod ugovorom, ali i ruske robijaše koje je Prigožin lično regrutovao prethodnioh meseci.

Nova regrutacija za grupu optuženu za brojne ratne zločine u Ukrajini počinje uskoro. Kako je sam Prigožin najavio Vagner planira da regrutuje oko 30.000 novih boraca do sredine maja. On je u audio poruci na aplikaciji Telegram rekao da Vagnerovi centri za regrutaciju primaju u proseku 500 do 800 ljudi dnevno, kao i da su Vagnerovi centri za regrutaciju otvoreni u 42 ruska grada, preneo je Rojters.

Ukrajina gomila desetine hiljada vojnika?

Vagner nije jedini koji upo+zorava rusku stranu na mogućnost ukrajinske kontraofanzive.

I ruske vlasti u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), koju su proruski separatisti jednostrano proglasili na teritoriji Donjecke oblasti u Donbasu 2014. godine, tvrdi da Ukrajina gomila vojsku.

Savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin rekao je da je „Kijev formirao moćnu grupu u Časovom Jaru“, odakle snage Ukrajine periodično pokušavaju da izvrše kontranapad. Takođe, on navodi da broj ukrajinskih vojnika u tom području dostiže desetine hiljada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar