Foto: Windy

Jako nevreme s grmljavinom zahvatilo je poslepodne zapadnu i južnu Austriju i preko Slovenije se kreće prema Hrvatskoj. Kako javljaju austrijski mediji, najgore je bilo u Tirolu, gde je jak vetar nosio krovove kuća.

Snažna oluja već je krenula ka Sloveniji, javlja 24ur. Na nekim stanicama u Austriji udari vetra dostizali su između 100 i 160 kilometara na sat.

I predsednik Austrije Aleksander Van der Belen evakuisan je iz voza, kada je prolom oblaka pogodio je voz koji je vozio u smeru Vorarlberga. Zbog nestanka struje voz trenutno stoji, a putnici su morali da budu evakuisani.

Među njima je bio čak i austrijski predsednik javlja Krone.at. On je putovanje nešto kasnije nastavio automobilom, a Hitna pomoć je smirivala putnike i snabdevala ih vodom.

U nekim su mestima ljudi su ostali bez struje, a mnogi planinari su zapeli u planinama. Angažovane su stotine vatrogasaca, a zabeleženo je više od 500 intervencija, uglavnom zbog srušenih stabala. Za sada nema podataka o povređenima, prenosi Die Presse.

Uprava za zaštitu i spašavanje pozvala je sve koji borave na otvorenom da se što pre povuku na sigurno, a predviđaju se i grmljavina i grad.

“Mole se svi koji borave na otvorenom (kampovanje i sl.) da se što prije povuku u sigurno sklonište, posebno od 18 do 21 sat, dalje od objektivnih opasnosti”, upozoravaju iz Uprave za zaštitu i spašavanje. Za ovaj period najviši (crveni) stepen upozorenja izdat je za severozapadne i severoistočne delove Slovenije.

„Jake oluje bi se mogle proširiti i na druge regije“, napisala je Agencija za životnu sredinu.

***

BONUS VIDEO: Do čega bi mogle da dovedu istrage u Austriji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare