Foto: Twitter

U austrijskoj pokrajini Tirol, u Austriji, odlomio se deo planine, gurajući kamen od preko 100 hiljada kubnih metara u dolinu ispod i izazivajući ogromna klizišta.

Stene su počele da padaju u nedelju sa Flutorna, sa visine od skoro 3.400 metara.

Društvenim mrežama proširili su se snimci sa mesta događaja, nastali trenutak nakon što se vrh planine „polomio“.

Na sreći, u padu kamena niko nije povređen.

Državni geolozi napravili su početne procene količine odrona kamenja, ali su rekli da su ih neće iznositi, jer za sada nisu verodostojne.

„Reč je o relativno velikom incidentu, govorimo o najmanje 100 hiljada kubnih metara stene koja je otpala, verovatno i više od toga“, rekao je Tomas Figl državni geolog.

Topljenje permafrosta

Geolozi su urušavanje pripisali topljenju permafrosta – dugotrajno smrznutog sloja zemlje i stena. Najčešće je povezan sa arktičkim regionima, a takođe se nalazi visoko u evropskim Alpima.

Pročitajte još:

„Možemo biti relativno sigurni u uzrok ovog incidenta – permafrost. Led je „lepak“ planina i ovaj led se topi tokom dužeg vremenskog perioda zbog klimatskih promena. To onda uzrokuje rezultate koje vidimo ovde“, rekao je Figl.

Marša Filips, šefica grupe za istraživanje permafrosta na institutu za istraživanje snega i lavina u Švajcarskoj kaže da to može da ima destabilizujući efekat

„Voda može da prodre duboko u stenske mase kroz novootvorene pukotine, koje je prethodno blokirao permafrost led“, rekla je.

Naglašava i da nema dovoljno podataka koji bi mogli da potvrde da li su se odroni kamenja povećali poslednjih godina, pošto se obično dokumentuju samo važniji događaji.

BONUS VIDEO Odroni u okolini Bogutovca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar