Foto: Shutterstock

Najmanje 30 dece umrlo je u Velikoj Britaniji od invazivnog streptokoka od 19. septembra do 25. decembra, otkrivaju nove brojke.

U Engleskoj su od invazivnog oblika bakterijske infekcije umrle ukupno 122 osobe, pokazuju podaci britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA). Od toga je 25 umrlih bilo mlađe od 18 godina.

Zabeležena su još tri smrtna slučaja dece u Severnoj Irskoj i Velsu zajedno. U sredu je Javno zdravstvo Škotske potvrdilo smrt dvoje dece.

Ilustracija Foto:Shutterstock

Bakterije streptokoka grupe A mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući šarlah i streptokok grla. UKHSA navodi da beleže povećanje broja infekcija šarlahom i streptokokom A izvan sezone te veći broj slučajeva nego što se vidi u tipičnoj godini.

Budući da su ograničenja zbog kovida popustila i ljudi se više mešaju, postoji više prilika za širenje ovakvih infekcija, piše BBC.

Većina infekcija ipak relativno blaga

Dok je većina slučajeva relativno blaga, ponekad streptokok može uzrokovati po život opasnu invazivnu streptokoknu infekciju grupe A (iGAS), kada prođe kroz telesnu odbranu i pređe u područja u kojima se inače ne nalazi, kao što su krv, pluća i mišići.

POGLEDAJTE JOŠ:

Agencija je zabeležila 151 slučaj takve infekcije kod dece u dobi od jedne do četiri godine između 19. septembra i 25. decembra.

Zdravstvena agencija je saopštila da su ove opasne infekcije i dalje retke i da je većina slučajeva i dalje u starijih od 45 godina, prenosi Dnevnik.hr.

BONUS VIDEO Kada stiže bivalentna vakcina protiv korone?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar