Screenshot: Index

Učiteljica iz Slovenije Alenka Čurin Janžeković umrla je 13. marta u Švajcarskoj uz pomoć eutanazije, za čiju se legalizaciju godinama zalagala u Sloveniji.

Alenkin suprug Marijan kaže da je svoje poslednje trenutke provela radeći ono u čemu je godinama uživala, piše Index.hr.

„Popila je gorko piće, a onda uzela još jednu čokoladicu“, opisao je Alenkine poslednje trenutke.

Eutanazija ilustacija
Eutanazija ilustacija Foto:Shutterstock

Kako kaže, supruzi je obećao da će zauvek nastaviti da se bori za legalizaciju eutanazije u Sloveniji.

Bolovala je od neizlečive bolesti

Inače, Alenka je rođena 6. jula 1957. godine u Mariboru. Bolovala je od Morkiovog sindroma, nasledne metaboličke bolesti. Zbog nedostatka enzima, njene kosti i hrskavica su se polako raspadale. U životu je imala više od deset operacija, telo joj je bilo skoro potpuno ukočeno i kretala se uz pomoć štaka. Ova neizlečiva bolest pogađa jednu osobu od sto hiljada.

Pročitajte još:

Alenka je pre četiri godine dala veliki intervju za Index.hr.

„To je protiv moje prirode. Ni moja sestra ni ja nikada ne bismo dozvolili sebi da ležimo u krevetu i čekamo odlazak. To je skupo, ali kada čovek odluči da to uradi, zna da mora da pripremi novac. Švajcarska je jedina koja dozvoljava strancima eutanaziju“, rekla je tada Alenka.

Eutanazija košta skoro 11 .000 franaka

Ceo postupak eutanazije u Švajcarskoj košta 10.790 franaka, a uslovi su neizlečiva bolest u terminalnoj fazi ili bolest koja se pogoršava i dovodi do smrti. Mogu se prijaviti i oni koji pate od nepodnošljivih bolova koji se ne mogu ublažiti i oni sa trajnim invaliditetom.

Osim u Švajcarskoj, eutanazija je legalna i u Belgiji, Španiji i Holandiji.

BONUS VIDEO Eutanazija: Spas, greh ili zločin – gosti Zorica Mršević i Aleksandar Šibul

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare