krim most krimski most
Požar na Krimskom mostu FOTO: Reuters

Nakon eksplozije usled koje je srušen deo Krimskog mosta, oglasila se i ukrajinska vojska koja nije negirala da je ona odgovorna. Poručili su da predsednik Rusije Vladimir Putin treba da bude srećan "jer je dobio tako skup poklon za rođendan", aludirajući da je Putinu rođendan 7. oktobra. Most je strateški važan za rusku vojsku kao ruta za snabdevanje gorivom, municijom i drugim oružjem, pa bi njegovo stavljanje van funkcije lako moglo da dovede do preokreta na frontu.

Visoki ukrajinski vojni zvaničnik nije negirao da Ukrajina stoji iza ovog čina, ali to nije ni potvrdio.

„Sve što mogu da kažem da je kompozicija sa gorivom, koja je namenjena za snabdevanje okupacionih snaga na jugu Ukrajine prelazila preko mosta“, kratko je naglasio i instistirao na anonimnosti.

Nakon toga je kratko imao poruku za predsednika Rusije, iz koje dosta toga može protumačiti.

„Putin treba da bude srećan. Ne dobijaju svi tako skup poklon za svoj rođendan“, kazao je on.

Kako piše Njujork tajms, most je strateški važan za rusku vojsku kao ruta za snabdevanje gorivom, municijom i drugim oružjem. Njegova alternativa je snabdevanje putem moreuza, koji je često olujan u jesen.

Savetnik šefa uprave Krimske oblasti Oleg Krjučkov kazao je da su ekipe Hitne pomoći postavili stanice za pomoć na mestu gde su zaglavljeni vozači.

Kako piše Njujork tajms, aneksija Krima 2014. godine je centralni deo Putinov nasleđa, koji utiče na njegovu popularnost čak i kada je ekonomija u lošem stanju. U unutrašnjoj politici Rusije to se zove „efekat Krima“.

Ukrajinska vojska je na Tviteru objavljivala da će srušiti most raketama koje je obezbedila SAD.

Podsetimo, jutros nešto posle 6 sati došlo je do eksplozije na Krimskom mostu, koji spaja okupirano poluostrvo Krim sa Rusijom.

Snimci na društvenim mrežama pokazuju plamen koji se diže iz dva vagona voza koji se u tom trenutku nalazio na mostu, dok se prema rečima očevidaca eksplozija mogla čuti kilometrima okolo.

Bonus video: Rusi preuzeli nuklearnu elektranu u Zaporožju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare