Foto: Instagram/daria_falk

Modna dizajnerka iz Rusije Daria Falk (36) nalazi se već pet meseci u splitskom zatvoru. Danas.hr izveštava da Ruskinja svoju decu od pet i devet godina, koja se trenutno nalaze s ocem u Austriji, njenim bivšim mužem, nije videla pet meseci.

Ona je uhapšena 11. avgusta na granici kad je iz Austrije, gde ima stalno prebivalište, došla na letovanje u Hrvatsku. Uhapšena je osnovu međunarodne crvene Interpolove poternice koju je raspisala Ukrajina. Ukrajina optužuje 36-godišnjakinju da je 2017. u Odesi na prevaru ukrala nekoliko šivaćih mašina vrednih oko 20.000 evra.

Splitski Županijski sud je u oktobru 2022., dva meseca posle hapšenja doneo odluku da se Ruskinja izruči Ukrajini premda su u Odesi, gde je istražni zatvor, svakog dana padale bombe. Dizajnerka se žalila pa je Vrhovni sud prihvatio žalbu pa vratio slučaj u Split. Sud u Splitu je prošli mesec ponovno doneo istu odluku, a Ruskinja se opet žalila, prenosi Index.hr.

Advokatica: Nije jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku

Ni nakon te žalbe Vrhovnom sudu stvari se nisu pomaknule. Advokatica Ruskinje Lidija Horvat za Danas.hr kaže da nije jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku.

„Vrhovni sud je opet prihvatio njenu žalbu podnesenu protiv rešenja Županijskog suda u Splitu od 15. decembra 2022. i ukinuo njihovo rešenje da se ona izruči Ukrajini, ali je predmet opet uputio tom istom sudu na ponovno odlučivanje. Nije nam jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku, mogli su i ne znam zašto to nisu napravili. Sad se opet sve vraća na splitski sud, koji usprkos potencijalnom teškom kršenju međunarodnih konvencija i ljudskih prava smatra da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje.

Ako bi se to dogodilo, ona bi bila u istražnom zatvoru bez mogućnosti da se skloni od potencijalnih granata i definitivno izložena životnoj opasnosti. Smatram i da joj sigurno kao Ruskinji ne bi bili naklonjeni ostali zatvorenici ukrajinskog državljanstva“, kaže Horvat.

Falk je do sada nudila kauciju dvostruko više od navodne štete. Njena odbrana je ponudila da se odredi kaucija od 40.000 evra, da joj se ukine istražni zatvor i odrede eventualne mere opreza. Međutim, od toga nije bilo ništa.

PROČITAJTE JOŠ:

„Psihički je loše“

Austrija je odluku o izručenju odložila zbog ratnog stanja. U Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima (ZOMPO) piše da sud može odbiti molbu za izručenje ako se može opravdano pretpostaviti da bi osoba čije se izručenje traži bila, ako se izruči, kazneno gonjena ili kažnjena zbog svoje rase, veroispovesti, političkih uverenja, državljanstva ili pripadnosti određenoj društvenoj grupi.

„Izručenjem bi potencijalno njen život bio doveden u opasnost. Čujemo se stalno, psihički je jako loše, teško joj pada odvojenost od dece, a pogotovo što se ne nazire kraj rešavanju njenog problema. Ukrajina ju traži zbog navodne prevare od nekih 20.000 evra, i to za razdoblje kad je radila kao modna dizajnerka u toj zemlji.

Navodno je ona otuđila neke krojačke mašine. Zanimljivo je to da ju je prijavio bliski prijatelj oca njenog bivšeg muža, a da je muž pravosnažno osuđen za porodično nasilje i za nanošenje telesnih povreda njoj 2018. godine“, rekla je advokatica Horvat za Danas.

Ako kojim slučajem splitski sud ponovno, treći put donese odluku da je izruči Ukrajini, a Vrhovni sud to potvrdi, zadnja odluka je na ministru pravosuđa.

BONUS VIDEO: U padu helikoptera u blizini Kijeva stradalo troje dece i vrh MUP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar