Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia,EPA-EFE/OLEG PETRASYUK, Shutterstock

Kako se pukotine u ruskom ratu protiv Ukrajine produbljuju, ruski oligarsi koje je Zapad sankcionisao sada kažu kako ih je ruski predsednik Vladimir Putin prevario i učinio da izgleda kao da su podržali njegovu invaziju na Ukrajinu, navodi se u opsežnoj istrazi koju je u subotu objavio Njujork tajms.

Mnogi od Putinovih najviših savetnika nisu znali pun obim njegovih planova za invaziju na Ukrajinu 24. februara sve dok oni već nisu bili u toku. Viši pomoćnici u Kremlju pokušavali su da pročitaju njegov govor tela, koji je nekima govorio da Putin ima „ratnički sjaj u očima“, piše list.

„Ako vam svi oko vas 22 godine govore da ste genije, onda ćete početi da veruete da to i jeste. Ruski biznismeni, ruski zvaničnici, ruski narod – videli su cara u njemu. On je jednostavno poludeo“, rekao je Oleg Tinkov, bivši ruski bankarski mogul koji se ove godine okrenuo protiv Putina.

Ali kako se „specijalna vojna operacija“ odugovlačila, neki ruski oligarsi izrazili su sumnju i frustraciju nakon što su ih zapadne zemlje oštro sankcionirale zbog njihovog savezništva s Putinom, piše Tajms.

Andrej Meljničenko, milijarder u sektoru uglja i đubriva, probudio se 24. februara i imao je zakazan sastanak s Putinom za taj dan, navodi ovaj list. Pridružio se nizu drugih poslovnih mogula koji su bili podjednako iznenađeni Putinovom invazijom. Kada je Putin konačno ušao u prostoriju, rekao je okupljenima i kamerama postavljenim iza njih da nema drugog izbora nego da izvrši invaziju.

Meljničenko je za Tajms rekao da je odluka o invaziji bila „iracionalna“ i „šokantna“, ali da je šteta već bila učinjena. Drugi oligarh koji je prisustvovao sastanku i koji je želeo da ostane anoniman, rekao je listu da su svi bili okupljeni pred kamerama kako bi nesvesno pružili podršku Putinovoj odluci da izvrši invaziju – čak i ako se s tim nisu slagali.

Cilj ove Putinove predstave, rekao je anonimni biznismen za ovaj list, bio je „da se svima uništi reputacija“ i „da se svi stave pod sankcije“.

***

BONUS VIDEO: „Zapad želi da uništi Rusiju“: Kako je Putin u svom govoru pred aneksiju ukrajinskih teritorija sve prozivao zapadne zemlje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar