Foto: EPA-EFE/NIKOLETTA STOYANOVA

Vlasti u Rusiji pozvale su građane u oblastima koje se graniče sa Ukrajinom da prestanu da koriste aplikacije za upoznavanje i društvene mreže, rekavši da bi to moglo pomoći ukrajinskim trupama.

Vojnici u ovom regionu dobili su posebno upozorenje, a Moskva kaže da bi svaka aktivnost mogla pomoći ukrajinskim vojnicima da ih lakše lociraju.

„Neprijatelj aktivno koristi takve resurse za prikupljanje informacija“, navelo je ministarstvo odbrane u objavi na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Dok su ukrajinske trupe nastavile napredovanje kroz rusku teritoriju, ministarstvo je izdalo dugačku listu preporuka, savetujući ljudima da ne otvaraju nikakve hiperlinkove u porukama koje dobijaju od stranaca i da ne gledaju video snimke vojnih vozila.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlasti su takođe upozorile građane da se ukrajinske snage povezuju sa „neobezbeđenim daljinskim CCTV kamerama, nadgledajući sve, od privatnih dvorišta do strateški važnih puteva i autoputeva“.

Vojnicima i policijskim zvaničnicima je savetovano da uklone sve geografske oznake sa svojih društvenih mreža, jer „neprijatelj prati društvene mreže u realnom vremenu koristeći ove oznake i otkriva stvarnu lokaciju vojnih i bezbednosnih snaga“.

BONUS VIDEO: Ukrajinska vojska u Kurskoj oblasti uništila poslednji most preko reke Sejm

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare