Foto:profimedia.rs

Ruske snage su u petak ispalile 76 projektila i izvele napade dronom širom Ukrajine, saopštili su zvaničnici. Oni su u svojim napadima gađali glavni grad Kijev i gradove na severu, jugu, zapadu i centru.

Zvaničnici su rekli da je pogođeno čak devet objekata za proizvodnju električne energije, što je dovelo do masovnih prekida u radu.

Dve osobe su poginule kada je pogođena stambena zgrada u Krivom Rihu, a treća je poginula u Hersonu. Napadi su se intenzivirali ove nedelje jer Rusija gađa civilnu infrastrukturu.

Operater elektroenergetske mreže Ukrenergo rekao je da je energetski sistem izgubio više od polovine svog kapaciteta zbog poslednjih napada, prenosi BBC.

Savetnik ministarstva odbrane Jurij Sak rekao je za Bi-Bi-Si da hitne službe rade na obnavljanju snabdevanja strujom, ali da je situacija „i dalje teška“. Česti napadi Rusije znače da je saniranje štete sve teže.

Ukrajina Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Struja je potpuno nestala u drugom najvećem ukrajinskom gradu Harkovu, na severu, i nekoliko drugih regiona. Gradonačelnik Harkova Igor Terehov govorio je o „kolosalnom uništavanju infrastrukture“. Kijevski metro je bio u zastoju.

Uzbuna je podignuta širom Ukrajine u petak, a glavnokomandujući general Valerij Zalužni rekao je da je protivvazdušna odbrana presrela 60 od 76 ispaljenih projektila, od kojih su većina krstareće rakete.

Kijevske gradske vlasti saopštile su da je samo na prestonicu ispaljeno oko 40 projektila – jedan od najvećih napada od početka ruske invazije 24. februara. Trideset sedam ih je oborila protivvazdušna odbrana, dodaje se.

„Veoma je stresno, ali sada sam se navikla na ovo“, rekla je 42-godišnja Oksana, koja živi u prestonici. „Neću da naša deca ovo prožive, da budu u podrumima, skloništima, neću ovo za njih“.

Ukrajina je optužila Rusiju da koristi zimu kao oružje, udarajući u osnovne objekte, pošto su temperature u većem delu zemlje ispod nule.

Raketa je pogodila stambenu zgradu u centralnom gradu Krivom Rihu, pri čemu su najmanje dve osobe poginule, a osam ranjeno, saopštile su vlasti.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

A u gradu Hersonu na jugu zemlje, tužioci su objavili još jednu smrt u napadu koji je zapalio stambeni blok pre zore u petak. Dve osobe su poginule u granatiranju centra Hersona u četvrtak.

Troje zaposlenih u elektroenergetskim objektima u Dnjepropetrovskoj oblasti ranjeno je u raketnim udarima.

Napadi Rusije takođe su prekinuli struju u regionu Sumi blizu severne granice sa Rusijom i u centralnim gradovima Poltava i Kremenčuk.

Petnaest raketa je navodno ispaljeno na Zaporožje na jugu, dok je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao da je pogođeno nekoliko delova grada. Oštećenje energetske infrastrukture uticalo je na vodosnabdevanje glavnog grada, a linije gradskog metroa trenutno nisu radile, rekao je on.

Šef regionalne administracije Aleksij Kuleba rekao je da Rusija „masovno napada Ukrajinu“.

Rusija je lansirala više od 1.000 projektila i dronove iranske proizvodnje od početka novih udara od 10. oktobra, iako je većinu njih presrela protivvazdušna odbrana. Najveći napad, sredinom novembra, uključivao je više od 100 projektila i dronova.

Komesar UN za ljudska prava Volker Tirk upozorio je u četvrtak da bi dalji napadi na elektroenergetske objekte mogli „dovesti do daljeg ozbiljnog pogoršanja humanitarne situacije i izazvati još raseljavanja“.

Foto:profimedia.rs

Premijer Denis Šmigal rekao je ove nedelje da su ruski udari oštetili „sve termo i hidroelektrane“, što je dovelo do rasprostranjenih nestanka struje i prekida u snabdevanju grejanjem i vodom.

U nekim oblastima struja je dostupna samo nekoliko sati dnevno.

„Ljuta sam“, rekla je Elizaveta, 21. „Oni [Rusija] uništavaju naše živote. Sada smo navikli na to. Najvažnije je da Rusija nije ovde“.

PROČITAJTE JOŠ:

U međuvremenu, zvaničnici koje podržava Rusija u istočnom ukrajinskom regionu Donbas optužili su ukrajinske snage da su tokom noći granatirali grad i jedno selo u regionu Luganska. Detalji smrti nisu mogli biti potvrđeni.

Vlasti kažu da Rusija odgovara na vojne neuspehe na bojnom polju, nakon nedavnih uspeha Ukrajine u ponovnom preuzimanju okupirane teritorije, uključujući Herson pre mesec dana.

„Oni moraju to da kompenzuju. Oni pokušavaju da stvore uslove da primoraju Ukrajinu da pregovara. To se neće dogoditi. Ovo neće uspeti“, rekao je Jurij Sak za BBC. On je rekao da ruski Vladimir Putin i dalje želi da kontroliše celu Ukrajinu i da je poruka bila da je rat daleko od kraja.

Nejasno je zašto je Rusija ove nedelje intenzivirala svoje udare, ali američki predsednik Džo Bajden navodno finalizuje planove za slanje raketa protivvazdušne odbrane Patriot u Ukrajinu, nakon višemesečnih zahteva iz Kijeva.

BONUS VIDEO: Evakuacija iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar