Herson, Ukrajina, Rusija, ruski vojnici, ruska vojska
Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Instruktori iz zemalja članica NATO-a, sproveli su minsko-eksplozivnu obuku ukrajinskog vojnog osoblja, sličnu onoj potrebnoj za izvođenje terorističkih napada na civile, a čije su vještine koristili teroristi na Severnom Kavkazu, rekao je ruski zaposleni u agenciji za sprovođenje zakona za RIA Novosti.

Komentarisao je fotografije i video zapise s pametnih telelfona ukrajinskih vojnika ubijenih u regiji Donjeck, koje je na uvid dobila ruska novinska agencija.

PROČITAJTE JOŠ:

Sagovornik RIA Novosti tvrdi da je jedan od telefona pronađen kod vojnika s pasošem na ime Vladimir Varga, rođen 1990. godine, tokom napada na ukrajinske trupe u Marinki, gradu koji je uništen u borbama.

Prema fotografijama i videozapisima, postalo je jasno da su snimljene u jesen 2018. godine, tvrdi RIA Novosti. Prikazuju kako instruktori na poljskom i engleskom jeziku podučavaju Ukrajince posebnim veštinama. Ističu kako im pokazuju kako pretraživati automobile, kako sastaviti eksploziv i slično.

Rusija, Ukrajina, vojska, rat
Foto: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Profimedia

Na fotografijama je vidljivo, tvrdi agencija RIA Novosti, da se obuka održavala na vojnom poligonu Javoriv u regiji Lavov, u međunarodnom središtu za očuvanje mira i sigurnosti Nacionalne akademije kopnenih snaga.

„Vojnike su obučavali u jesen 2018. godine. Nije to bila obična višenamenska obuka, nego obuka specijalnih jedinica. Reč je o napadima na zgrade, automobile, pretrese automobila, zarobljavanje neprijateljskih vojnika i slično“, objasnio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare