Foto:Profimedia.rs; EPA-EFE

Javna je tajna da se u ratu Ukrajine i Rusije ne bore samo pripadnici vojnih jedinica ove dve zemlje. Naime, na frontu se nalazi na desetine paravojnih formacija sa obe strane, koje u manjoj ili većoj meri koordinišu sa ministarstvima odbrane u Kijevu ili Moskvi, ali koje zvanično nisu u njihovoj nadležnosti - što im omogućava da se ograde od njihovog neetičkog postupanja, kog od 24. februara nije bilo malo. Međutim, kako je rat ušao u drugu godinu, sve više pripadnika paravojnih formacija izlazi u javnosti i preuzima odgovornost za napade, a nekoliko ih se najviše ističe.

Reč je o organizacijama, najčešće dobrovoljnog tipa, koje okupljaju muško stanovništvo iz Ukrajine i Rusije, ali i inostranstva. Oni se na frontu bore rame uz rame sa vojnicima dve sukobljene države.

Pripadnici ovih formacija su uglavnom krajnje desno nastrojeni pojedinci, sa problematičnom prošlošću i upadljivim agresivnim ponašanjem koje često dokumentuju na društvenim mrežama.

Kraken – noćna mora Putina

Poslednja u nizu za koju je šira javnost saznala jeste Kraken – jedinica koja stoji iza napada na toranj u ruskoj oblasti Brjansk koji se dogodio prošle nedelje.

Foto: Printscreen/Twitter

Napad je, prema navodima pripadnika Krakena, izveden bespilotnim letelicama.

„Koristeći bespilotnu letelicu, obaveštajne snage specijalne jedinice Kraken uništile su autonomni posmatrački toranj Grenadier u oblasti Brjansk“, naveli su na svojoj Telegram grupi – mreži koja služi kao glasilo gotovo svih paravojnih formacija koje se bore na ukrajinskom frontu.

Pored toga, priložili su i snimak koji prikazuje kako se operacija odvijala. Na snimku se vidi kako su toranj uspeli da sruše iz drugog pokušaja. Iz specijalne jedinice Kraken nisu precizirali kad se tačno dogodila ova operacija.

Nakon ovog priznanja Kraken je postao glavna tema svetskih medija. Konkretno ova jedinica, puk Kraken, je ukrajinska vojna dobrovoljačka jedinica, deo specijalaca Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (HUR) formirane istog dana kada je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Foto: ZUMAPRESS.com / Zuma Press / Profimedia, Promo, Profimedia

Zvanično nije deo Oružanih snaga Ukrajine, ali odgovara Ministarstvu odbrane. Predvodi ga Konstantin Nemičev, a sačinjavaju veterani bataljona Azov koji je bio zadužen za odbranu lučkog grada Marijupolja. Ovaj bataljon je od strane Rusije označen kao neonacistički, dok Ukrajina ističe da je reč o herojima koji brane zemlju.

Zaslužni su za oslobađanje nekoliko mesta duž ukrajinske teritorije, a u januaru 2023. godine, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski lično je zahvalio ovom puku na trudu u borbi protiv Rusa u regionu Soledara.

Inače, iako nerado komandanti ove jedinice priznali su „da postoji mogućnost“ da u svojim redovima ima krajnje ekstremno desničarski orjentisane pojedinci, ali da oni brojčano nadjačani od strane ostalih „normalnih“ članova puka.

RDK – „Rusi koji nisu Rusi“

Kraken, naravno nije jedina dobrovoljačka formacija koja od februara 2022. godine ratuje u Ukrajini. Nedavno se u fokusu javnosti našao i Ruski dobrovoljački korpus (RDK).

Ovaj pokret bio je „prvi osumnjičeni“ za napad u Brjanskoj oblasti.

Foto:Profimedia.rs

Korpus se uglavnom sastoji od profesionalnih boraca iz raznih ukrajinskih oružanih formacija sa ruskim pasošima. Formiran je u avgustu 2022. godine od strane ruskih državljana koji su emigrirali u Ukrajinu. Nastrojeni su kranje desničarski.

Članovi se identifikuju kao etnički Rusi i napominju da je njihov korpus formiran prvenstveno na osnovu etničke pripadnosti.

„Mi smo Rusi, ali nismo Rusi“, navode u jednom od postova na Telegram kanalu.

Jedan od najvažnijih principa RDK je „princip nepopustljivosti“, odnosno odbacivanje bilo kakvog oblika saradnje sa aktuelnom ruskom vlašću koju nazivaju „naslednicom sovjetskog režima“.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kao i u slučaju Krakena, dobar deo „boraca“ ovog korpusa nekada je činio redove Azova, i borio se na strani Ukrajine u sukobu koji je počeo 2014. godine.

Osnivač RDK-a Denis Kapustin tvrdi da su se njegove snage mesecima borile na „najnaprednijim položajima“ u Zaporožju i Donjeckoj, Černigovskoj i Hersonskoj oblasti.

Azov

Na frontu je i bataljon Azov – paravojna formacija iz koje mnoge druge vuku korene. Za razliku od ostalih, Azov je od septembra 2014. godine deo Nacionalne garde Ukrajine, pod okriljem tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova.

Te godine se ovaj bataljon borio u Donbasu i bio je sastavljen od dobrovoljaca. Većina članova zastupa ultradesničarske stavove, od kojih se sa druge strane rukovodstvo bataljona godinama ograđuje.

Kako su jednom prilikom naveli, nacisti čine do 20 odsto pripadnika Azova, i njihova ideologija nije ni u kakvoj vezi sa zvaničnom ideologijom bataljona.

Ukrajina, Marijupolj, rat
Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/Logo

Njihova uloga u sukobima postala je uočljiva prilikom ruske okupacije čeličane Azovstal u lučkom gradu Marijupolju – koju su branili čak 89 dana.

Najavljujući zauzimanje Azovstala, rusko ministarstvo odbrane otvoreno je nazvalo borce Azova nacistima i navelo da je njihov komandant odveden u oklopnom vozilu zbog navodne mržnje stanovnika prema njemu „zbog brojnih zločina“.

Sa druge strane, Kijev na njih gleda kao na heroje, jer je mukotrpna odbrana ove čeličane postala jedan od osnovnih simbola ukrajinskog otpora.

Desni sektor

Upravo je Azov bio jedno od opravdanja započinjanja ruske invazije na Ukrajinu. Ruski predsednik Vladimir Putin je tog 24. februara naveo da pokreće denacifikaciju oblasti u kojima deluje ovaj bataljon, a u kom živi većinsko rusko stanovništvo. Osim ovog bataljona, Putinu je smetalo i delovanje Desnog sektora u Donbasu.

Azov bataljon Foto:EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Reč je o dobrovoljcima, koji su se kasnije pridružili ukrajinskoj vojsci kako bi se borili s proruskim separatistima 2014. godine. Iste godine, dvoje predstavnika ovog pokreta ušla su u ukrajinski parlament, čime su na neki način validirani od strane Kijeva.

Poznato je da deluju na teritoriji Dnjepra, iako nema preciznijih informacija o njihovoj brojnosti, niti ljudima koji ga sačinjavaju.

Rusič

Sa ruske strane postoje slične formacije. Ove nedelje, svet je šokirala brutalnost paravojne formacije Rusič, koju predvodi Aleksej Milčakov, 31-godišnjak koji nosi nadimak „Srbin“.

Naime, na internetu se pojavio snimak koji prikazuje nenaoružanog ukrajinskog vojnika kog ruske snage nemilosrdno streljaju.

Foto: Twitter

Na snimku se vidi nenaoružani ukrajinski zatvorenik koji je prvo odbio da skine oznake čina sa ukrajinske zastave na uniformi, nakon čega je mirno i prkosno rekao „Slava Ukrajini!“. Nakon toga je navodno bio izrešetan mecima iz mitraljeza, a ruski vojnici su uzvikivali „Umri, ku**o!“

Inače, Rusič je neonacistička jedinica koja se bori u sastavu Vagnera, a deluje u Donbasu. Njen predvodnik, pomenuti Milčakov je osumnjičen za ratne zločine i od 2022. godine sankcionisan je od strane Evropske unije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Kanade i drugih zemalja. Povezan je sa zločinima u Siriji i Ukrajini.

Navodno su veoma brutalni, učestvuju u podsticanju zločina nad ratnim zarobljenicima, a posebno zagovaraju njihovo mučenje, uključujući odstranjivanje delova tela.

U jednoj od njihovih Telegram grupa nedavno su naveli da se zalažu za likvidiranje vojnika na licu mesta.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na Telegramu se nalaze i i eksplicitna uputstva za likvidiranje zarobljenika nakon ispitivanja i prisiljavanje porodica ubijenih zarobljenika da plate Rusiču, ako žele da dobiju preciznu lokaciju na kojoj su odbačena tela njihovih najmilijih.

Vagner

Na kraju, svakako najpoznatija paravojna formacija jeste ruski Vagner na čelu sa Jevgenijem Prigožinom. Veruje se da Vagner ima uporište upravo u Kremlju. Regrutuje vojne veterane koji dolaze iz ruralnih područja, bez mnogo mogućnosti da zarade dovoljno novca za život. U svojim redovima ima veliki broj ubica, silovatelja i ostalih robijaša. Ipak, među ruskim stanovništvom uživaju izvesni ugled, obzirom da su jedina formacija koja je uspela da ostvari kakav takav uspeh na frontu – da osvoji Soledar i uđe unutar zidina Bahmuta.

BONUS VIDEO Radić: Vagner može da stvori unutrašnje probleme Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare