Rinat Ahmetov, Ukrajina, Marijupolj, Donbas
Rinat Ahmetov Foto: EPA/DANIEL NAUPOLD/EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Najbogatiji čovek Ukrajine Rinat Ahmetov našao se u centru pažnje tokom vikenda kada je obećao je da će obnoviti opkoljeni grad Marijupolj i Ukrajinu nakon okončanja ruske invazije. Ove reči imaju posebnu težinu kada dolaze od čoveka koji je nekada smatran proruskim faktorom u Ukrajini i "vlasnikom Donbasa" zbog celokupne imovine i poslovnog carstva koje je imao u ovom delu Ukrajine.

Ko je Rinat Ahmetov?

Rinat Ahmetov je rođen u Donjecku u Ukrajini u radničkoj porodici. Bio je član ukrajinske Vrhovne rade, a od aprila ove godine je na 687. mestu najbogatijih ljudi na svetu sa bogatstvom od oko četiri milijarde američkih dolara.

Osnivač je kompanije Sistem Kapital Menadžment (SCM), koja je počela sa radom 2000. godine. To je najveća finansijska i industrijska grupa u Ukrajini, a zastupljena je i u sedam zemalja Evrope i Severnoj Americi. Struktura grupe je takva da obuhvata više od 500 kompanija koje zapošljavaju oko 200.000 ljudi. Glavne oblasti kojima se bavi su metalurgija i vađenje uglja, proizvodnja električne energije, bankarstvo, osiguranje, telekomunikacije…

Marijupolj, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

U njegovom vlasništvu je i kompanija Metinvest grupa, koja poseduje dve velike čeličane, Azovstal u Marijupolju i Železaru Iljič.

Rinat Ahmetov je doživeo dosta nezgodnih situacija i njegovo poslovno carstvo je delom uništeno tokom borbi koje se poslednjih osam godina vode u Ukrajini. Svetski mediji su pisali da je izgubio milijarde dolara zbog sukoba u Ukrajini, a Blumberg je istakao da je uspeo da povrati sve gubitke koje je imao.

Rinat Ahmetov
Rinat Ahmetov Foto: Irina Aleksandrova / Sputnik / Profimedia

Optužbe da je podržavao separatiste

Ahmetov je svojevremeno u jednom intervjuu demantovao Pavla Gubarjeva, samproglašenog narodnog guvernera takozvane Donjecke Narodne Republike. Prema tvrdnjama Gubarjeva, Ahmetov je finansirao separatistički pokret u regionu i dodao je da dve trećine separatista podržava oligarh Ahmetov.

„Pavel Gubarjev navodi da sam podmitio dve trećine aktivista. Odlučno tvrdim da nikome nisam dao ni cent mita“, odgovorio je Ahmetov.

Potom je u maju 2014. godine, Ahmetovljeva kompanija Metinvest objavila da će formirati nenaoružanu miliciju radnika čeličana kako bi se zaustavila pljačka od strane separatista i kriminalaca u Marijupolju.

Rinat Ahmetov
Rinat Ahmetov Foto: EPA/Bernd Von Jutrczenka

Potom je u poruci na televiziji Ahmetov tvrdio da je predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike, počinio genocid.

Ahmetov pomaže žrtvama rata u Donbasu od 2014. godine. Humanitarni centar Rinat Ahmetov je u avgustu 2014. godine osnovan kako bi pružio maksimalnu pomoć civilima Donjecke i Luganske oblasti koje su bile pogođene vojnim akcijama. Obezbeđivao je humanitarnu, psihološku, finansijsku i medicinsku pomoć.

Davao je brojne izjave od marta 2014. godine pozivajući se na integritet Ukrajine i zalagao se za pronalaženje mirnih rešenja za krizu.

U martu 2017. godine demonstranti su napali Ahmetove kancelarije u oblastima koje kontrolišu proruski separatisti. Oni su preuzeli kontrolu nad kompanijama u vlasništvu energetskog konglomerata DTEK-a i dve čeličane Metinvesta.

Kontinuirani protesti tokom 2017. godine doveli su do optužbi za korupciju i profiterstvo između Ahmetova i bivšeg predsednika Petra Porošenka. Godine 2020. Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije je odbacilo krivični postupak.

Foto:RONALDO SCHEMIDT / AFP / Profimedia

Okrenuo leđa Putinu

Sa Kremljom je povezivan kao glavni finansijer proruskog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Prema pisanju Kijev independenta, deset dana nakon početka rata u Ukrajini Ahmetov je doneo odluku da prekine odnose sa ruskim liderima i Kremljom. Kako se pisalo, on je ranije bio poznat kao čovek blizak Vladimiru Putinu i Rusiji.

On je navodno bio prvi ukrajinski oligarh koji je odlučio javno progovori protiv režima u Kremlju. Oštro optužuje Rusiju za invaziju i kaže da je ruski predsendik Putin ratni zločinac.

„Rusija je zemlja agresor, a Putin ratni zločinac. Ukrajina je oduvek bila pacifistička i nije nikoga napadala“, rekao je Ahmetov.

Vladimir Putin Foto:Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Obnova Ukrajine

Ahmetov je obećao da će obnoviti opkoljeni grad Marijupolj, nakon okončanja ruske invazije. On je istakao da ostaje uveren da će hrabri ukrajinski vojnici braniti grad na Azovskom moru, koji je poslednjih osam nedelja pretvoren u pustoš.

„Marijupolj je globalna tragedija i globani primer herojstva. Za mene je Marijupolj bio i uvek će biti ukrajinski grad“, rekao je Ahmetov za Rojters.

„Verujem da će naši hrabri vojnici braniti grad, iako razumem koliko im je teško“, dodao je on.

„Obnovićemo celu Ukrajinu. Verujem da ćemo svi ponovo izgraditi slobodnu, evropsku, demokratsku i uspešnu Ukrajinu“, rekao je Ahmetov u intervjuu za Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

On je dodao da njegova preduzeća na istoku Ukrajine neće raditi na teritoriji Ukrajine koja je pod ruskom kontrolom. Dodao je da je opsada Marijupolja onesposobila više od trećine ukrajinskih metalurških proizvodnih kapaciteta.

„Za nas je rat izbio 2014. godine. Izgubili smo svu imovinu i na Krimu i na privremeno okupiranoj teritoriji Donbasa. Izgubili smo posao, ali to nas je učinilo čvršćim i jačim. Uveren sam da će SCM kao najveći privatni biznis u zemlji igrati ključnu ulogu u posleratnoj obnovi Ukrajine“, dodao je on.

BONUS VIDEO: Marijupolj – predaja ukrajinskih vojnika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar