Vladimir Putin, Vladislav Surkov Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Ruski političar koji je imao veliki uticaj u Kremlju navodno je stavljen u kućni pritvor, izjavio je bivši član ruskog parlamenta. Vladislav Surkov se smatra ključnim saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina i nekoliko godina je pomagao u oblikovanju njegove politike unutar Rusije.

U intervjuu za Fajnenšel tajms iz marta 2021. godine, Surkov je označen kao osoba koja je zaslužna za stvaranje „putinizma“, sistema moći koji je osmišljen da zadrži ruskog predsednika na funkciji i da stoji iza aneksije Krima 2014. godine.

Tvrdnje o kućnom pritvoru

Prema nepotvrđenim tvrdnjama bivšeg člana ruskog parlamenta Ilje Ponomarjova, Surkov je sada u kućnom pritvoru.

Na postu na Fejsbuku od 11. aprila, prevedenom sa ruskog jezika, poslanik Državne dume Ponomarjov koji je glasao protiv aneksije Krima, napisao je: „Nasmejaćete se, ali ruski vojni izvori su nam rekli o hapšenju Vladislava Surkova. On je u kućnom pritvoru. Trenutno se vodi istraga o sumnji na proneveru u regionu Donbasa od 2014. godine“, stoji u objavi.

Vladislav Surkov Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Dodaje da je rusko ministarstvo odbrane uvek bilo besno na Surkova. Ističe da, iako je Putin izvršnom naredbom iz februara 2020. godine razrešio Surkova dužnosti predsedničkog pomoćnika, do danas niko nema informacije iz prve ruke o stvarnom stanju u separatističkim pseudo-republikama nego Surkov. On je takođe blizak sa ruskim „veteranima Donbasa“.

Napominje i da je Surkv bio blizak Ramzanu Kadirovu, lideru Čečenije, i da je navodno očigledno da mnoge stvari koje čečenski lider radi ne smišlja sam nego po nalogu Surkova.

Ističe se da se Kadirov vidi kao osoba koja je umešana u rat u Ukrajini i kao general-potpukovnik u Nacionalnoj gardi koji zahtva da Putin napadne celu Ukrajinu. To je navodno izazvalo raskol u Putinovom najjužem krugu.

Nepotvrđeni izveštaji kažu da je Putinov „ideolog“ uhapšen u širokoj kriminalističkoj istrazi u kojoj je takođe uhapšeno 150 agenata FSB (ruske bezbednosne službe prim.aut).

Vladimir Putin i Vladislav Surkov Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Slučaj navodno uključuje i navodnu proneveru od 5 milijardi dolara od strane tajne službi kako bi stvorile tajnu obaveštajnu mrežu u Ukrajini. Pre nego što je Putin poslao trupe u Ukrajinu, Surkov je pozvao na pripajanje Ukrajine, Beloruje i baltičkih zemalja Rusiji.

Ko je Surkov?

Vladislav Surkov je bio zamenik šefa ruske predsedničke administracije od 1999. godine do 2011. godine. Nazivali su ga Putinovim „glavnim ideologom“ koji je osmislio koncept „suverene demokratije“ kao masku za autoritarizam.

Zalagao se za potrebu odbrane Rusije van granica matične zemlje – ključni izgovor za Putinovu aneksiju Krima i stvaranje Donbasa.

„Ruski svet je nešto veće od same Rusije“, rekao je Surkov.

Vladislav Surkov Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

„Pošto smo mi u stvari raspršen narod, naše stanovništvo se proteže daleko od izvan naših granica. Šta je meni ruski svet? Ima ga svuda, gde ljudi govore ruski i misle kao Rusi, ili gde poštuju rusku kulturu“, naveo je on.

Opisan je kao „skriveni autor putinizma“, zalagao se za spoljašnji izgled demokratskih normi sa blagovremenim izborima na kojma su rezultati unapred određeni.

Kako je Surkov govorio o Putinovom sistemu?

Surkov je bio u Kremlju kada je Putin došao na poziciju predsednika Rusije pre više od dve decenije i na to je gledao kao šansu da oblikuje zemlju po njegovom imidžu.

„Kada se promena dogodila, bilo mi je apsolutno jasno da ličnost novog lidera pruža priliku. Sa Putinom sam shvatio da sve što želim da uradim, može da se uradi sada“, rekao je Surkov svojevremeno.

Vladislav Surkov sa suprugom Natalijom Dubovickajom Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Surkov je opisao politički sistem kome je pomogao da se uspostavi kao sistem sa kontrolisanom političkom opozicijom i ograničenjima za demonstrante, uključujući vodećeg Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog.

PROČITAJTE JOŠ:

„Država se štiti, svuda. Izvinite, govorim jednostavne stvari kao propagandista Kremlja, ali ovo je očigledno. U svim zemljama ilegalni skupovi se guše silom. zašto bismo mi bili drugačiji? Taj čovek nije prihvatljiv. Ne treba da bude deo ruske politike. Nemci ga vole, neka bude izabran za Bundestag. Mogu da mu daju nemački pasoš“, rekao je Surkov.

Surkov je ostao blizak Putinu sve dok nije napustio Kremlj u proleće 2020. godine.

Sankcije SAD

Američka vlada je 17. marta 2014. godine uvela Surkovu sankcije, koje su predviđale zabranu ulaska u SAD i zaplenu njegove imovine na teritoriji Sjedinjenih Država. Smatran je jednim od glavnih visokih ruskih zvaničnika odgovornih za narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, u pogledu aneksije Krima. Ovim sankcijama protiv Surkova se pridružila i Kanada. Zatim su mu usledile i sankcije od strane Evropske unije, Australije, Švajcarske i Ukrajine.

Surkov je prokomentarisao ovakve odluke rečima da nema bankarskih računa u SAD, te da sankcije smatra priznanjem za svoje zasluge za Rusiju.

Maja 2016. godine, uprkos sankcijama EU, Vladimir Surkov je otišao na hodočašće po manastirima na Svetoj Gori u Grčkoj. Ovo je privuklo pažnju zapadnih medija.

BONUS VIDEO: Bombardovana železnička stanica u Kramatorsku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News