Foto: Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

Republikanci su nominovali Stiva Skaliza za sledećeg predsednika Predstavničkog doma Kongresa SAD, i sada će pokušati da se ujedine u glasanju da bi bio izabran.

Do toga je došlo pošto je odlukom bez presedana u istoriji te institucije smenjen raniji predsednik, republikanac Kevin Makarti, jer je predlaganjem i izglasavanjem privremene mere pomogao vladi SAD da izbegne parališuću besparicu savezne države zbog prekoračenja limita godišnje potrošnje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Republikanci u Predstavničkom domu imaju veoma tesnu većinu, a Makarti je smenjen na inicijativu malog broja konzervativaca najtvrđe linije. Njegovo smenjivanje podržale su i demokrate, koje u gornjem domu Kongresa, Senatu, imaju većinu.

U glasanju stranačke poslaničke grupe na Kapitolu, Stiv Skaliz je dobio više glasova od svog konkurenta Džima Džordana, rekli su republikanski poslanici.

PROČITAJTE JOŠ:

Skaliz, poslanik iz Luizijane, preživeo je pre nekoliko godina oružani napad na poslanike u Kongresu koji su u tom trenutku igrali bejzbol, pa se u nekim krugovima smatra i herojem.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

Negov jedini takmac Džordan nije uspeo da dobije podršku za nominaciju, iako ga je podržao bivši predsednik SAD Donald Tramp.

Republikanci su međusobno podeljeni, a Predstavnički dom je blokiran zbog zbacivanja Makartija, pa će sada pokušati da okupe svoju tanku većinu kako bi izabrali Skaliza.

Demokrate najavljuju da neće podržati Skaliza.

BONUS VIDEO: Tramp i ostali optuženi u slučaju Džordžija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar