BRIKS Vladimir Putin
BRIKS Vladimir Putin

Predsednik Putin uključio se putem video linka na konferenciju u Johanesburgu u kom se održava samit lidera bloka vodećih zemalja u razvoju - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike. Ovom prilikom govorio je kratko, ne pominjujući ime šefa Vagnera Jevgenija Prigožina.

On se zahvalio predsedniku Južne Afrike Sirilu Ramafosi na gostoprimstvu.

Takođe je poručio da mu je drago zbog toga što je šest novih zemalja – Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija zvanično pozvano da se pridruže BRIKS-u.

„Kako se ispostavilo, posao nije bio lak, a predsednik Ramafosa je pokazao zadivljujuću diplomatsku veštinu u koordinaciji svih pozicija, uključujući i one vezane za širenje BRIKS-a“, rekao je ruski lider na završnom sastanku lidera BRIKS-a u Johanesburgu.

Po njegovim rečima, pitanje jedinstvene valute BRIKS-a je kompleksno, ali „mi se krećemo u tom pravcu“, rekao je ruski lider.

Podsetimo, tokom svog sinoćnjeg pojavljivanja, koje je usledilo neposredno nakon pada aviona u kom se nalazio Prigožin, obratio se građanima na koncertu posvećenom 80. godišnjici pobede u Kurskoj bici, takođe ne izgovorivši ime Prigožina.

Pročitajte još:

Naime, samo nekoliko sati pre koncerta, svet je šokirala vest da je Prigožinov avion pao u blizini sela Kuženkino u Tverskoj, kada se njegov privatni avion „Embraer Legacy“, koji je leteo iz Moskve za Sankt Peterburg srušio iz nepoznatog razloga. Svedoci, koji su pad aviona videli iz neposredne blizine, tvrde da su čuli čak dve eksplozije, pa ostaje nejasno da li je pad prouzrokovala bomba ili je letelicu oborio ruski PVO.

Iako ruska vojska tvrdi da nije gađala ovaj avion, sledbenici Prigožina i borci Vagnera tvrde da je ova avionska nesreća zapravo dobro kamuflirani atentat naređen od strane Putina.

BONUS VIDEO Poslednje obraćanje Prigožina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar