Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia,Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia, Wikimedia Commons/Jeff Kubina

U trenutku kada čitav svet iščekuje početak dugonajavljivane velike ukrajinske kontraofanzive u Kijev iz Sjedinjenih Država stiže paket vojne pomoći vredan čak 1,2 milijarde dolara, koji prema mišljenju mnogih, može potpuno da promeni dosadašnji tok rata.

Pentagon je potvrdio navode o ovoj isporuci i dodao da nova pomoć potvrđuje odlučnost Amerike da nastavi da podržava Ukrajinu obezbeđujući joj kratkoročno velike resurse kao što su sistemi protivvazdušne odbrane i neophodna municija.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kako navode, cilj je da se odbrambeni kapaciteti Ukrajine ojačaju „na duže vreme“.

Tu se pre svega, misli na artiljerijsko oružje, ali i ono što je u ovom trenutku Kijevu mnogo neophodnije, sisteme za protivvazdušnu odbranu (PVO).

Naime, od početka godine Rusija je svoje napade uglavnom izvodila iz vazduha – uništavajući ključnu infrastrukturu i ukrajinsku elektro mrežu.

Foto: EPA-EFE/STR/STRINGER, EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA/SERGEY SHESTAK/ROMAN PILIPEY

Inače, najnovija isporuka predstavlja izvesni presedan, jer ovaj paket pomoći ne sačinjava oružje povučeno iz američkih vojnih rezervi, što je bio slučaj do sada, već je kupljeno od drugih proizvođača oružja.

Šta se nalazi u paketu?

Kako je saopštio Pentagon, u paketu se nalaze već pomenuti dodatni PVO sistemi i municija za njih.

Zatim, kako je fokus na odbrani od vazdušnih napada dronova, ova pomoć obuhvata i opremu za integraciju zapadnih protivvazdušnih raketa, raketnih bacača i radara za PVO.

Krim, Rusija, Ukrajina, rat, eksplozija, vojnik, tenk,
Foto: Printscreen/Twitter/Gurbaksh Singh Chahal/Ihor Tkachov / AFP / Federico Quintana / Sipa Press / Profimedia

Po svemu sudeći, Ukrajina će se u većoj meri i obračunavati sa ruskim dronovima, budući da novi paket pomoći sadrži i municiju namenjenu za obaranje dronova.

Takođe, tu je i moćna artiljerijska municija kalibra 155 milimetara.

Uz oružanu pomoć, Ukrajina će dobiti i podršku vezanu za obuku vojnika i održavanje vojnih sistema

Inače, ovo nije prvi put da u Ukrajinu iz Amerike stiže sudbonosno oružje. Pre skoro mesec dana, Kijev je dobio odbrambeni raketni sistem Patriot. To je napredni sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa koji je veoma efikasan u presretanju balističkih i krstarećih projektila jer se zemlja nalazi pod salvom ruskih raketnih i bespilotnih napada koji su uništili ključnu infrastrukturu širom zemlje.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

To je ujedno i najefikasniji odbrambeni sistem dugog dometa poslat Ukrajini od početka rata, a zvaničnici kažu da je njegova uloga i da pomogne da se osigura vazdušni prostor za zemlje NATO-a u istočnoj Evropi.

Tipična baterija Patriot uključuje radarski set koji detektuje i prati ciljeve, kompjutere, opremu za proizvodnju energije, stanicu za kontrolu angažovanja i do osam lansera, od kojih svaki drži četiri spremne za ispaljivanje projektila.

Pročitajte još:

Sistem se široko smatra jednim od najsposobnijih oružja dugog dometa za odbranu vazdušnog prostora od nadolazećih balističkih i krstarećih projektila, kao i nekih aviona. Zbog svoje sposobnosti velikog dometa i velike visine, potencijalno može da obori ruske rakete i avione daleko od predviđenih ciljeva unutar Ukrajine.

Kijev želi još oružja i opreme

Ipak, Ukrajina ni posle najave ovog paketa ne prestaje da poziva Zapad da joj dopremi dodatne količine oklopnih vozila, oružja, municije, ali i aviona i sisteme dugog dometa kako bi mogla da gađa rusku logistiku iza linije fronta.

Inače, nakon ove nove pošiljke ukupna vrednost američke vojne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije iznosi 36 milijardi dolara.

BONUS VIDEO Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare